Foto ⟩ Par nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu likumsargi aiztur piecas personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Par nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu likumsargi aiztur piecas personas
Par nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu likumsargi aiztur piecas personas Foto: Valsts robežsardze

Pērn decembrī, realizējot operatīvos pasākumus, robežsargi sadarbībā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldi, iesaistot gan Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Speciālo uzdevumu dienesta “Sigma”, gan arī Valsts policijas Pretterorisma vienības "OMEGA" amatpersonas, par tabakas izstrādājumu nelikumīgu ražošanu un uzglabāšanu aizturēja organizētu personu grupu piecu cilvēku sastāvā.

Iepriekš sāktā kriminālprocesa ietvaros, likumsargi veica piecas sankcionētas kratīšanas Rīgā, Jēkabpilī, Ropažu un Aizkraukles novadā, kā rezultātā tika izņemti vairāk nekā deviņi milj. “Marlboro Gold” markas cigarešu bez akcīzes markām, teju septiņarpus tūkstoši kilogramus sasmalcinātas tabakas (no tā var izgatavot 7,5 milj. cigarešu), tabakas žāvēšanas un irdināšanas iekārtas, kā arī liels daudzums cigarešu izgatavošanai nepieciešamo izejmateriālu - cigarešu paciņu sagataves, cigarešu ietīšanas papīrs, plēve cigarešu paciņas apvalka ražošanai, papīrs cigarešu filtru izgatavošanai, folija cigarešu paciņas ieliktņu izgatavošanai, kartons, līme, cigarešu filtri u.c.

Foto: Par nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražošanu likumsargi aiztur piecas personas

Pēc tirgus aplēsēm izņemto cigarešu un tabakas vērtība ir vairāk nekā 3,7 milj. eiro.

Saistībā ar cigarešu nelikumīgu ražošanu un uzglabāšanu tika aizturēti pieci organizētās grupas dalībnieki – 1954., 1963., 1966., 1971. un 1990. gadā dzimušie Latvijas pilsoņi.

Tāpat kratīšanas laikā divos no objektiem gūti pierādījumi, tam, ka tajos ilglaicīgi uzturējušies cilvēki, kas liecina, ka likumpārkāpēji saistīti arī ar personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā.

Operatīvie pasākumi realizēti kriminālprocesa ietvaros, kurš sākts pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas par tabakas izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu (ražošanu) un uzglabāšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā un organizētas grupas sastāvā un pēc Krimināllikuma 285.1 panta otrās daļas par apzinātu personas nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā un šāda iespēja nodrošināta divām vai vairākām personām.

Jāatzīmē, ka pērn gada griezumā šis bija vērienīgākais kontrabandas cigarešu atklāšanas gadījums. Kā liecina statistika, 2022.gadā kopumā ir konstatēti 115 gadījumi, tajā skaitā divos gadījumos cigarešu kontrabanda ir pārtverta ārpus Latvijas teritorijas (Lietuvā un Igaunijā) pēc Valsts robežsardzes sniegtās informācijas. Kopumā pērn izņemts 24 milj. kontrabandas cigarešu (ieskaitot izņemtās tabakas ekvivalentu).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu