"Charlie Hebdo" publicē jaunas Irānas augstā līdera karikatūras

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ISA HARSIN/SIPA/ISA HARSIN/SIPA

Neskatoties uz Irānas un tās sabiedroto protestiem, Francijas satīras žurnāls "Charlie Hebdo" publicējis jaunas Irānas augstā līdera Ali Hameneji karikatūras.

"Mullas nav laimīgi. Viņu augstākā līdera karikatūras (..), šķiet, nav likušas viņiem smieties," norādīts žurnāla jaunākajā izdevumā, kas iznāks trešdien.

"Pasmiešanās par sevi nekad nav bijusi tirānu spēcīgākā puse," piebildis žurnāla redaktors, kas pazīstams ar vārdu Riss.

"Charlie Hebdo" pagājušajā nedēļā publicēja ajatollas karikatūras žurnāla speciālizdevumā, piemienot 2015.gada 7.janvārī notikušo islāma ekstrēmistu uzbrukumu žurnāla redakcijai Parīzē. Ekstrēmisti noslepkavoja 12 cilvēkus.

Uzbrukums "Charlie Hebdo" redakcijai tika sarīkots pēc tam, kad žurnāls publicēja islāma pravieša Muhameda karikatūras, kas lielā daļā islāma pasaules tiek uzskatīts par apvainojumu.

Pēc Hameneji karikatūru publicēšanas žurnāls piedzīvoja kiberuzbrukumu.

"Digitāls uzbrukums neatstāja nevienu beigtu, bet tas nosaka toni. Mullu režīms jūtas tik apdraudēts, ka uzskata par būtisku savai eksistencei uzlauzt franču žurnāla tīmekļa vietni," norādījis Riss.

"Tas savā ziņā ir pagodinājums, bet galvenokārt pierāda, ka viņi jūt, ka viņu vara ir ļoti trausla," piebildis redaktors.

Irānā mēnešiem ilgi notiek protesti, kurus izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves 16.septembrī tikumības policijas apcietinājumā.

Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji. Irānas varasiestādes protestus nežēlīgi apspiež un vaino ārvalstis un opozīcijas grupas nemieru uzkurināšanā.

Irāna ir nākusi klajā ar oficiālu brīdinājumu Francijai par "aizvainojošajām un nepiedienīgajām" karikatūrām "Charlie Hebdo" pagājušās nedēļas numurā.

Arī Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" nosodījis šīs karikatūras, paziņojot, ka Hameneji ir ne tikai valdnieks, bet arī "reliģisks simbols desmitiem miljonu ticīgo".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu