Latvijas sabiedrība maz informēta par Ķīnas politiku un riskiem, secina "Globsec" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas iedzīvotāju vidū vajadzētu vairot informētību par Ķīnas politiku un tās radītajiem riskiem, secināts starptautiskās domnīcas "Globsec" pētījumā par deviņām reģiona valstīm.

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijā 18% respondentu uzskata, ka Ķīna rada drošības riskus mūsu valstij. Mazāks īpatsvars bijis tikai Bulgārijā (12%). Igaunijā 24% saskata Ķīnas radīto apdraudējumu savai valstij, Lietuvā un Polijā tādu ir 43%, bet Čehijā pat 50%.

"Globsec" pētījumā, kas balstīts pērn veiktas aptaujas datos, secināts, ka Latvijā salīdzinoši maz cilvēku zina, kas ir Sji Dzjiņpins, un nezina, vai Ķīnas prezidents vērtējams pozitīvi vai negatīvi. Tomēr vienlaikus Latvijas sabiedrībā nav liela atbalsta pārvaldības modeļa veidošanai pēc Ķīnas parauga.

Domnīcas eksperti mazo informētību par Ķīnas radītajiem drošības riskiem skaidro ar to, ka Krievijas dezinformācija plaši un gadiem ilgi tiek analizēta medijos un lēmumu pieņēmēju vidū, bet Ķīnas aktivitātes informācijas telpā ir mazāk pamanāmas.

Krieviju kā potenciālu draudu savas valsts drošībai redz 64% aptaujāto cilvēku Latvijā. Lielāks īpatsvars bijis Polijā (90%), Čehijā (84%), Lietuvā (83%) un Igaunijā (68%). Savukārt mazāka sabiedrības daļa Krievijas apdraudējumu savai valstij saskata Slovākijā (62%), Rumānijā (58%), Ungārijā (45%) un Bulgārijā (33%).

Uz jautājumu, vai ASV rada apdraudējumu jūsu valstij, 39% respondentu Slovākijā atbildēja apstiprinoši, Bulgārijā tādu bija 33% un 18% Igaunijā un Ungārijā. Čehijā ASV par apdraudējumu valstij uzskata 15% aptaujāto, Rumānijā tādu ir 14%, Latvijā 13%, bet Lietuvā un Polijā attiecīgi 9% un 6%.

Savās rekomendācijās Latvijai "Globsec" īpaši mudina ar jauniešiem runāt par Ķīnu un tās politikas riskiem, veicināt demokrātijas izpratni jauniešos, kā arī izprast un atbalstīt jauniešus. Tāpat tiek ieteikts veicināt gados vecāku cilvēku atbalstu rietumnieciskām vērtībām un turpināt investēt valdības stratēģiskajā komunikācijā.

Lai gan Lietuvā izpratne par Ķīnas radīto apdraudējumu ir viena no plašākajām reģionā, "Globsec" aicina valsti turpināt informēt sabiedrību par Pekinas aktivitātēm un ar to saistītajiem riskiem. Tāpat Lietuvai iesaka atbalstīt jauniešu līdzdalību demokrātiskos procesos. "Globsec" iesaka Lietuvai saglabāt rietumniecisko noskaņojumu, kas vairojas sabiedrībā, kā arī izmantot apziņu sabiedrībā par Krievijas radīto apdraudējumu, lai runātu par citiem sarežģītiem jautājumiem. Lietuvai, domnīcas ekspertu vērtējumā, mērķtiecīgāk jārisina sabiedrības neuzticēšanās medijiem.

Lai gan Igaunijā jau gadiem ilgi ir vieni no reģiona augstākajiem rādītājiem atbalstam demokrātijai, valsts prezidentam, valdībai un medijiem, "Globsec" rekomendē vairāk informēt vidējās paaudzes iedzīvotājus, jo 35-55 gadu vecu cilvēku vidū atbalsta līmenis demokrātijas institūcijām un NATO ir zemāks, kā arī vairāk jāstrādā ar krievvalodīgo sabiedrības daļu. "Globsec" iesaka Igaunijai izmantot plašo apmierinātību ar demokrātiju valstī kā piemēru citām reģiona zemēm, kā arī Igaunijas jaunieši varētu būt labais piemērs Eiropas vērtību popularizēšanā reģionā.

Vispārēju ziņojumu par tendencēm Centrālajām un Austrumeiropā 2022.gadā "Globsec" publicēja pērn maijā, bet tagad ir publicēti atsevišķi ziņojumi un rekomendācijas katrai valstij.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu