Pēc nekārtībām Brazīlijā apcietinājumā joprojām atrodas vairāk nekā 700 aizturēto (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AMANDA PEROBELLI/REUTERS

Vairāk nekā 700 aizdomās turamo, kas tika aizturēti pēc bijušā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru radikālo atbalstītāju ielaušanās galvenajās valsts varas ēkās galvaspilsētā Braziljā, joprojām atrodas apcietinājumā, trešdien pavēstīja varasiestādes.

Galvaspilsētas ieslodzījuma vietu administrācija publicējusi sarakstu ar 763 aizturēto vārdiem.

Pagaidām nav skaidrs, vai sarakstā ietverti pilnīgi visi aizturētie, kas joprojām ir apcietinājumā saistībā ar svētdien notikušajām nekārtībām.

Kopumā policija aizturēja vismaz 1500 cilvēku, tomēr daudzi cilvēki, arī mātes ar maziem bērniem un gados veci cilvēki, jau atbrīvoti.

Protestējot pret Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurāciju prezidenta amatā, kas notika 1.janvārī, Bolsonaru atbalstītāji svētdien ielauzās Nacionālā kongresa un Augstākās tiesas ēkās, kā arī prezidenta pilī.

Iebrucēji izdemolēja telpas, salaužot mēbeles un un sabojājot mākslas priekšmetus. Viņi arī piekāva piecus žurnālistus.

Pēc svētdien notikušās vardarbības Augstākā tiesa deva rīkojumu 24 stundu laikā nojaukt protestētāju nometnes, arī pie armijas štāba Braziljā esošo. Policijas operācijā tika aizturēti aptuveni 1200 cilvēki. Vēl aptuveni 230 protestētāji tika aizturēti svētdien.

Bolsonaru, kurš pēc zaudējuma prezidenta vēlēšanās devās uz ASV Floridas štatu, tviterī nosodīja "iebrukumu sabiedriskajās ēkās un to postīšanu", tomēr noraidīja Lulas apsūdzības, ka viņš musinājis savus atbalstītājus uz šādu rīcību.

Brazīlijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 30.oktobrī ar nelielu pārsvaru uzvarēja kreisais politiķis Lula, sakaujot galēji labējo Bolsonaru. Lula saņēma 50,9% balsu, bet Bolsonaru - 49,1%.

Bolsonaru līdz šim nav nepārprotami atzinis savu sakāvi.

Brazīlijas Augstākā tiesa pirmdien uz 90 dienām atstādināja no amata Braziljas gubernatoru Ibaneisu Rošu, jo viņš neko nav darījis, lai garantētu sabiedrisko drošību, kaut gan viss liecinājis, ka izcelsies vardarbība. Roša tiek uzskatīts par Bolsonaru sabiedroto.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu