ASV izdarīs spiedienu uz Turciju, lai Somija un Zviedrija varētu pievienoties NATO (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens lūdz Kongresu apstiprināt iznīcinātāju F-16 pārdošanu Turcijai. Tam vajadzētu pamudināt Turciju apstiprināt Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO. Paralēli F-16 piegādēm Turcijai tiks veikta arī jaunās paaudzes iznīcinātāju F-35 pārdošana Grieķijai.

F-16 iznīcinātāju pārdošanas darījuma apmērs būs 20 miljardi dolāru, kas, pēc ASV amatpersonu domām, būs lielākais ieroču darījums pēdējos gados, raksta “Wall Street Journal”.

Baidena administrācijas amatpersonas sacīja, ka Kongresa apstiprinājums lidmašīnu pārdošanai būs atkarīgs no Turcijas piekrišanas Somijas un Zviedrijas uzņemšanai NATO.

Turcija plāno iegādāties 40 jaunas iznīcinātājus F-16, kā arī remonta un apkopes komplektus 79 F-16, kas jau atrodas Turcijā.

Savukārt Grieķijai plānots pārdot 30 jaunus F-35, kas ir vismodernākie ASV reaktīvie iznīcinātāji.

Lai gan amatpersonas apgalvo, ka vienlaicīga iznīcinātāju pārdošana Turcijai un Grieķijai ir nejauša, tā varētu mazināt Atēnu iebildumus pret F-16 pārdošanu Turcijai, ja Grieķija iegūs savus F-35.

Grieķijai un Turcijai vēsturiski ir bijušas saspīlētas attiecības, un iznīcinātāju pārdošana Turcijai, visticamāk, izraisītu ātru Atēnu nosodījumu.

ASV Valsts departamenta pārstāvis atteicās komentēt ieroču pārdošanu, kamēr Kongress nav apstiprinājis darījumu, taču Kongress pēc Baltā nama lūguma ieroču pārdošanu nebloķēja.

Plānotās vienošanās laikā Vašingtona cenšas pārliecināt Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu spert vairāk soļu, lai ieviestu sankcijas pret Krieviju un dotu zaļo gaismu Somijas un Zviedrijas pievienošanai NATO.

Saskaņā ar ASV ieroču eksporta likumiem Kongresam ir 30 dienas, lai izskatītu darījumu. Ja Kongress vēlas to bloķēt, tam būs jāpieņem kopīga rezolūcija. Kongress var arī pieņemt noteikumus, lai jebkurā laikā bloķētu vai mainītu pārdošanas darījumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu