Viens no labākajiem tankiem pasaulē. Ko vācu ražotais "Leopard 2" spēj kaujas laukā? (20)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: X02120/SCANPIX

Zināms, ka tuvākajā laikā Lielbritānija Ukrainai piegādās savus galvenos kaujas tankus "Challenger 2". Tikmēr lielu spiedienu izjūt Vācija, jo jau vairākas valstis ir gatavas ukraiņiem ziedot vācu "Leopard 2" kaujas mašīnas, taču ir jāsagaida Vācijas atļauja. Portāls TVNET centās aplūkot sīkāk, kas tad īsti ir vācu ražojums un uz ko tas ir spējīgs.

Ar lielu nepacietību tiek gaidīta kārtējā sanāksme Ramšteinā, kas notiks 20. janvārī. Pastāv liela iespēja, ka tad varētu oficiāli kļūt zināms par Vācijas lēmumu atļaut Polijai un, iespējams, arī Somijai piegādāt vācu ražojuma tankus "Leopard 2".

Daudzas valstis paudušas cerību, ka spiediens uz Vāciju beidzot liks tai piekāpties un atļaut citām valstīm nodot Ukrainai "Leopard 2" tankus.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka briti oficiāli piegādās Ukrainai savus galvenos kaujas tankus "Challenger 2". Nav šaubu, ka tas būs ievērojams tehnoloģiskais izrāviens salīdzinājumā ar līdzšinējiem padomju ražojuma tankiem. Tiesa, to skaits raisa pārdomas par "Challenger 2" nopietno ietekmi kaujas laukā.

Nav šaubu, ka ukraiņi cer uz vācu "Leopard 2" tankiem, kas ir krietni vien pārāki gan kaujasspēju, gan ekspluatācijas ziņā, jo darbojas ar dīzeļdegvielu.

Visticamāk, Vācijas galīgais lēmums būs atkarīgs no ASV un sabiedroto spējām izstrādāt plānu Ukrainas aizstāvju apmācībai ar šiem tankiem.

Foto: "Leopard 2" tanki dažādās versijās

Kas par galveno kaujas tanku "Leopard 2" zināms?

"Leopard 2" tanki dienestā vairākās valstīs ir jau vairāk nekā 40 gadus. Šo gadu laikā tanks ir vairākkārt modernizēts un uzlabots. Ir jāpatur prātā, ka "Leopard 2" dienestā ir kopš 1979. gada, taču tā pēdējā modernizētā versija ir "Leopard 2A7+", kas pirmo reizi publiski tika izrādīts 2010. gadā.

Visticamākā versija, kuru nodotu Ukrainai, ir "2A4", kas masveidā tika ražots no 1985. līdz 1992. gadam un līdz pat šai dienai pilda savus pienākumus dienestā.

Neraugoties uz tā pirmsākumiem, jau šajā versijā "Leopard" tanks ir aprīkots ar termokamerām, digitālajām ugunsvadības sistēmām un vēl citām funkcijām, kas atbilst mūsdienu galvenā kaujas tanka iezīmēm. Salīdzinājumam - Krievija kaut kam līdzīgam pietuvojās vien 2010. gadā.

Nākamā "Leopard" paaudze ir "2A5", kas radīta 1995. gadā. Galvenā atšķirība ir modernizēta ugunsvadības sistēma, pāreja no hidrauliskās uz elektrisko piedziņu un citām funkcijām. Tā svars pieauga par 7,5 tonnām un sasniedza 62,5 tonnas.

2001. gadā klajā nāca "Leopard 2A6" versija, kas atšķīrās ar savu jauno ieroci. Lai gan "Rh-120/L44" jau bija pierādījis sevi kā standartu, jaunākajai versija tika uzstādīts "Rh-120/L44" ar garāku stobru.

Savukārt "Leopard 2" pēdējā versija "2A7" tika radīta 2014. gadā. Tam ir papildu barošanas bloks, atjauninātas termiskās attēlveidošanas un ugunsvadības sistēmas, kas ļauj izšaut munīciju ar iepriekš ieprogrammētu detonāciju. Tanks saņēma arī vēl vairāk bruņu, palielinot masu līdz 64,5 tonnām.

Jāpiebilst, ka visas jaunākās variācijas ir balstītas uz "Leopard 2A4" versiju. Piemēram, Zviedrija izveidoja pat savu versiju, kas ir principā vienādā līmenī ar "Leopard 2A5" - "Strv 122". Līdzīgas modifikācijas ir arī Polijai un Kanādai.

Daudzi militārie eksperti uzskata, ka tieši "Leopard 2" varētu, iespējams, būtiski ietekmēt kauju gaitu, taču to skaitam jābūt vismaz 100. "Leopard 2", iespējams, ir veiksmīgākais mūsdienu Rietumu galvenā kaujas tanka dizains.

Lai gan "Leopard 2A4" ir vecākā joprojām ekspluatācijā esošā versija, tā tik un tā ir modernāka par galvenajiem kaujas tankiem, ko pašlaik izmanto Ukraina. Daudzas funkcijas kaujas laukā izlīdzinātu paritāti starp spēkratiem, pat ja okupanti izmanto savus modernākos galvenos kaujas tankus. "Leopardi 2" sniegtu ukraiņiem arī lielākas iespējas variēt ar munīciju.

Šo tanku nonākšanai Ukrainas bruņotajos spēkos arī būtu nepieciešams atvēlēt laiku apkalpes un atbalsta personāla apmācībai. Atkarībā no lomas tas varētu prasīt no trīs līdz pat sešām nedēļām, lai iegūtu pamatzināšanas.

Pieaug iespējamība, ka "Leopard 2" parādīsies Ukrainas aizstāvju arsenālā, taču jebkāda ietekme uz kaujas lauku būs atkarīga no piegādātā to skaita.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu