Pēc iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī, Krievijas varas iestādes arī būtiski palielināja represijas pret Krievijas iedzīvotājiem, kā arī pret neatkarīgajiem medijiem. 2022.gadā Krievijā politisku motīvu dēļ aizturēti vairāk nekā 20 000 cilvēku, ierosinātas gandrīz 400 krimināllietas par kara nosodīšanu un bloķēti vairāk nekā 200 000 tīmekļa vietņu.

Neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Krievijas kriminālkodeksā parādījās jaunu panti par “viltus ziņām” un armijas “diskreditēšanu”. Šie panti nekavējoties tika aktīvi likti lietā, lai vajātu cilvēkus, kas nosoda Krievijas diktatora Vladimira Putina Ukrainā sākto karu.

“OVD-Info” projekts “Pretkara lieta”, kas apkopo informāciju par visām lietām, kas ierosinātas par pretkara viedokļa paušanu.

Uz pagājušā gada beigām fiksētas gandrīz 400 pretkara lietas, kas sāktas gandrīz 70 Krievijas reģionos. Šeit tiek pieskaitītas arī lietas, kas ierosinātas Krievijas okupētajos Ukrainas reģionos.

Vairākos desmitos krimināllietu jau ir notiesājoši spriedumi. Viens no šajā sakarā notiesātajiem ir Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins, kuram tika piespriests 8,5 gadu cietumsods.

Par Krievijas armijas “diskreditēšanu” cilvēki tiek sodīti arī administratīvā kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X