Protestu apspiešana un droni: ES apsver Irānas Revolucionārās gvardes pasludināšanu par teroristu organizāciju

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna ceturtdien brīdinājusi, ka Eiropas Savienība (ES) iešautu sev kājā, ja atzītu Irānas Revolucionāro gvardi par teroristu organizāciju, paziņojis Irānas ārlietu ministrs.

"Mēs esam vairākkārt teikuši, ka Revolucionārā gvarde ir oficiāla un suverēna organizācija, kuras loma ir būtiska Irānas drošības garantēšanā. Eiropas Parlamenta veiktie soļi, lai iekļautu organizāciju teroristu sarakstā, savā ziņā ir šāviens pašas Eiropas kājā," ES augstākajam pārstāvim ārlietās un drošības politikā Žuzepam Borelam norādījis Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians.

Eiropas Parlaments (EP) trešdien aicināja ES pasludināt Irānas Revolucionāro gvardi par teroristisku organizāciju, vainojot to represijās pret protestētājiem un lidrobotu piegādē Krievijas karaspēkam, kas karo Ukrainā.

Irānā demonstrācijas sākās septembra vidū pēc tam, kad "tikumības policijas" apcietinājumā nomira jauna sieviete Mahsa Amini. Varasiestādes viņu vainoja stingro hidžāba valkāšanas noteikumu pārkāpumā. Turpmākajos protestos nogalināti simtiem cilvēku, un vēl tūkstošiem ir aizturēti.

EP nosodīja Irānas varasiestāžu, tai skaitā Revolucionārās gvardes nesaudzīgo apiešanos ar protestētājiem.

"Diplomātijas pasaulē ir jārespektē savstarpējā drošība un jāvairo savstarpēja uzticēšanās, nevis jāseko draudu un nedraudzīgas rīcības valodai," uzsvēris Amirs-Abdollahians, paziņojot, ka Irāna veiks atbildes pasākumus, ja Revolucionārā gvarde tiks iekļauta teroristu organizāciju sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu