Skatīs iniciatīvu par liegumu prokremliski noskaņotajiem ieņemt amatus valsts institūcijās (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeima ceturtdien nodeva izvērtēšanai komisijām vairāk nekā 10 000 pilsoņu kolektīvo iniciatīvu par liegumu prokremliski noskaņotām personām ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās.

Vērtēt iniciatīvu ''Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām'' Saeimas sēdē tika nolemts nodot Saeimas Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Nacionālās drošības komisijai turpmākai izvērtēšanai.

Iniciatīvā prasīts steidzami izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un pilsonības atņemšanu, kā arī izstrādāt likumu, kas aizliedz kandidēt valsts, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

Deputāti sēdes debašu laikā vairākkārt uzsvēra nepieciešamību noteikt skaidrus kritērijus valsts nelojālu cilvēku izvērtēšanai.

Viktors Valainis (ZZS) aicināja atbildīgās komisijas vērtēt šo iniciatīvu maksimāli ātri, lai novērstu pretvalstiskus uzskatus valsts un pašvaldību institūcijās. Andris Kulbergs (AS) akcentēja, ka prokremliski domājoši cilvēki nav tikai Ukrainā, bet arī Latvijā. Tāpat viņš atgādināja, ka Saeima ir atzinusi, ka Krievija ir terorisma atbalstoša valsts, tātad prokremliska persona ir terorisma atbalstoša persona.

Savukārt Armands Krauze (ZZS) no Saeimes tribīnes paziņoja, ka ir pārliecināts, ka pašvaldības vadītājiem, kas atrodas pierobežā, vajadzētu būt pielaidei valsts noslēpumam. Tāpat viņš norādīja, ka vajadzētu paplašināt šo jautājumu, apspriest un izvērtēt visas terorismu atbalstošās valstis, jo ne tikai Krievija, bet arī Baltkrievijas režīms ir bīstams.

Debatējot par iniciatīvu, Jānis Dombrava (NA) pauda uzskatu, ka komisijām priekšā juridiski sarežģīts darbs, bet ne neiespējams. Atbildīgajām komisijām ir jāatrod juridisks ceļš, kā to izdarīt.

Savukārt Ainārs Šlesers (LPV) sacīja, ka LPV balsos par šo iniciatīvu tālāk virzīšanu, bet ir nepieciešams, lai objektīvi tiek vērtēti kritēriji, ar kuriem varēs noteikt, ka persona ir nelojāla valstij. Tāpat viņš uzskata, ka Latvija ir daudznacionāla valsts, valstī dzīvo dažādas etniskas grupas, tāpēc ir svarīgi, lai Latvija arī attīstās kā daudznacionāla valsts.

Iniciatīvas autori ir gājiena "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" organizatori.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu