Pastardienas pulksteņa rādītāji pavirzīti bīstami tuvu pusnaktij; viens no iemesliem - Krievijas iebrukums (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pastardienas pulkstenis
Pastardienas pulkstenis Foto: Getty Images / AFP / Scanpix

ASV zinātnieki pavirzījuši simboliskā Pastardienas pulksteņa rādītājus tuvāk globālās katastrofas atzīmei kā jebkad, paziņojis žurnāls "Bulletin of Atomic Scientists".

Pastardienas pulksteņa rādītāji pavirzīti par desmit sekundēm uz priekšu un pašreiz rāda 90 sekundes pirms pusnakts, kas simbolizē globālo katastrofu.

"Bulletin of Atomic Scientists" šo pulksteni dēvē par metaforu tam, cik tuvu cilvēce ir pašiznīcībai.

Lēmumu, vai pārbīdīt simboliskā pulksteņa rādītājus, katru gadu pieņem grupa zinātnieku, kuru vidū ir arī 11 Nobela prēmijas laureāti.

2020. gada janvārī Pastardienas pulksteņa rādītāji tika pārbīdīti uz 100 sekundēm pirms pusnakts, un palika tur nākamos divus gadus. Līdz šim tas bija sliktākais rādītājs, kopš Pastardienas pulksteņa pirmsākumiem 1947. gadā.

"Bulletin of Atomic Scientists" ziņojumā teikts, ka Pastardienas pulksteņa rādītāji šogad pavirzīti uz priekšu lielākoties Ukrainas kara un pieaugošo kodoldraudu dēļ, bet ne tikai.

"Jauno pulksteņa laiku ietekmēja arī pastāvīgie draudi, ko rada klimata krīze, un to globālo normu un institūciju sabrukums, kas nepieciešamas, lai mazinātu riskus, kas saistīti ar progresīvām tehnoloģijām un bioloģiskiem draudiem, piemēram, Covid-19," teikts paziņojumā.

Pulksteņa rādītāji sākotnēji tika novietoti septiņas minūtes pirms pusnakts jeb globālās katastrofas.

Vistālāk no pusnakts Pastardienas pulksteņa rādītāji atradās 1991.gadā pēc Aukstā kara beigām - tie rādīja veselas 17 minūtes līdz pusnaktij.

"Bulletin of Atomic Scientists", kura dibinātājs bija Alberts Einšteins, 1947. gadā Čikāgas universitātē izveidoja Otrā pasaules kara Manhetenas projekta vadošie darbinieki.

Manhetenas projekta ietvaros tika radīta atombumba, kas 1945. gadā tika nomesta uz Japānas pilsētām Hirosimu un Nagasaki.

Zinātnieku galvenais mērķis bija palīdzēt nodrošināt to, ka atomieroči nekad vairs netiktu izmantoti, un simbolizēt tās briesmas, ko viņi attēloja ar Pastardienas pulksteņa palīdzību. Pulkstenis tika attēlots uz pirmā biļetena vāka un rādīja septiņas minūtes pirms pusnakts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu