"Ietu vai neietu palīgā Baltijai, ja tai uzbruktu?" Tas negaidīti kļuva par ļoti būtisku jautājumu Čehijas prezidenta vēlēšanās. Viens no kandidātiem paziņoja, ka čehu karavīrus palīgā nesūtītu. Otrs ir bijušais NATO ģenerālis. Uzvarēja ģenerālis. Kā atspēlējās ekspremjera Babiša stratēģija likt visu uz pretkara kārts, stāsta eksperti.

Prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā cīņu turpināja divi kandidāti - bijušais premjers Andrejs Babišs un atvaļinātais NATO ģenerālis Petrs Pavels. Pirmajā kārtā viņi bija guvuši ārkārtīgi līdzīgu vēlētāju atbalstu, kas nozīmēja, ka priekšā spraiga cīņa.

Miljardieris Babišs, kurš iepriekš ieņēmis Čehijas premjera un finanšu ministra amatu, mēģināja pozicionēties kā "pretkara" kandidāts pretstatā sāncensim ar militāru pagātni, kurš atbalsta Ukrainu. Babiša stratēģija bija pulcēt pie vēlēšanu urnām eiroskeptiķus un prokrieviski noskaņotos, kā arī vienkārši no ziņām par Krievijas iebrukumu Ukrainā pagurušos vēlētājus, Lietuvas portālam "15min.lt" norāda čehu žurnālists Filips Harzers. Jo īpaši Babišs centās piesaistīt tos balsstiesīgos, kuri parasti uz vēlēšanām neiet.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X