Tieslietu ministre: Visu ģimeņu aizsardzībai varētu izstrādāt likumu pakotni (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Inese Lībiņa-Egnere
Inese Lībiņa-Egnere Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visu ģimeņu aizsardzībai Latvijā, varētu būt izstrādāta likumu pakotne, jo koalīcijas partneri nepiekrita vienam vienotam regulējumam, kas būtu kodificēts, skaidroja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Komentējot neseno Eiropas Savienības tiesas (EST) spriedumu par visu ģimeņu aizsardzību, ministre uzsver, ka ECT spriedumi, līdzīgi kā citu starptautisko tiesu spriedumi, tiek pieņemti konkrētā lietā pret konkrētu dalībvalsti. Vienlaikus tiesas spriedums un argumentācija veido judikatūru, un tā ir skaidrs spogulis, kas parāda, kāds būtu lēmums līdzīgā lietā pret kādu citu no dalībvalstīm, tostarp pret Latviju.

Tādēļ tas ir skaidrs signāls, kā ECT redz ģimenes un cilvēku privātās dzīves saistību nelaulātu personu kopdzīvē.

"Manuprāt, tas ir skaidrs signāls visiem juristiem Eiropas Padomes dalībvalstīs, visiem politiķiem un visiem tiesnešiem," norāda ministre, papildinot, ka pirms vēl tika izstrādāta valdības deklarācija, tika strādāts pie valdību veidojošo partiju memoranda, un arī deklarācijas izstrādē šim jautājumam tika piešķirta liela vērība.

Viņa uzskata, ka, ja nebūtu iespējama vienošanās par šādiem būtiskiem jautājumiem, uzņemties vadīt Tieslietu ministriju (TM) būtu absurdi.

Iepriekš tika daudz diskutēts gan par terminoloģiju, gan apmēru, un vienošanās ir, ka tā būtu likumu pakotne, jo koalīcijas partneri nepiekrita vienam vienotam regulējumam, kas būtu kodificēts. Tādēļ tā jau ir viena no kompromisa lietām, kurai bija jāpiekrīt, ja mēs gribam rezultātu, pat ja tas nebūs ideāls.

Otra lieta ir saistīta ar terminoloģiju. Tika uzstāts uz terminu "mājsaimniecība", kas šobrīd ir nonācis valdības deklarācijā.

"Es esmu uzdevusi TM strādāt pie šīs iespējamās likumu pakotnes, arī izmantojot šo terminoloģiju. Kad būs noslēdzies darbs pie budžeta un mēs būsim apstiprinājuši valdības rīcības plānu, es sagaidu, ka būs arī pirmie piedāvājumi, kurus es varēšu likt galdā koalīcijā. Es kā komandas spēlētājs uzticos, ka to, par ko mēs esam vienojušies, mēs arī izpildīsim," norāda ministre, uzsverot, ka nav jau būtiski, ko domā katrs politiķis kā indivīds un kas viņam patīk vai nepatīk, jo tiesas spriedumi ir jāpilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu