Mūzika kā dzīvesstils. Kas bija 90. gadu fenomens "RadioDejas"?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā mūzika bija viens no grūti pieejamiem kulta objektiem un radiostacijas kļuva par jauniešu dzīvesveida bākām. Tas, kādu mūziku tu klausies, definēja arī visu pārējo, kāds esi. Īpaša loma klubu mūzikas attīstībā bija radiostacijai “SuperFM”, kas ne tikai kā viena no pirmajām par neatņemamu Latvijas ētera sastāvdaļu padarīja īstu deju mūziku, bet arī atvēra savu deju klubu, kur priekšstati par izklaidi veidojās veselai paaudzei. Dokumentālajā filmā “RadioDejas - 30 gadi ēterā” režisors Viktors Buts atklāj, kā veidojies šis dzīvesstila fenomens. Filma pieejama LMT Viedtelevīzijā.

Vairumam laikabiedru - šībrīža trīsdesmitgadniekiem un vecākajai paaudzei – “RadioDejas” un “Super FM” vispirms saistās ar Uģi Poli un Jāni Kraukli, radio un dīdžeja profesijas pionieriem neatkarīgajā Latvijā. Viņi abi deviņdesmito gadu sākumā izveidoja pirmo neatkarīgo radiostaciju "Radiodejas", kas sākotnēji raidīja ultraīsviļņu (68,93 UĪV) diapazonā, jo raidīšana FM diapazonā tolaik vēl nebija oficiāli atļauta.

Foto: publicitātes

""Radiodejas" ir tā laika jauniešu paaudzes fenomens, kuru līdz neatkarīgā radio veiksmei pa politiski, ekonomiski un sociāli sarežģītu ceļu aizved Uģa Poļa un Jāņa Kraukļa entuziasms un neatlaidība, kas aizrauj desmitiem, simtiem un vēlāk arī tūkstošiem klausītāju. Dažādi raksturi, viens kopīgs mērķis un vērojums par to, kas notiek ar sasniegumiem, kad mērķis kļūst par dzīvesveidu. 90. gadu sākumā “Radiodejas” un to turpinājums “Super FM” strauji eiropeizēja Latvijas kultūras telpu radio ēterā un kļuva par Rietumu mūzikas revolūcijas flagmani neatkarīgajā Latvijā. Deviņdesmitie gadi, jaunība, nebeidzamas iespējas, cerības un virzība uz demokrātisko Eiropu aptver dokumentālo stāstu par neatkarīgā radio dzimšanu Latvijā. Filma pirmo reizi radio pastāvēšanas vēsturē piedāvā iespēju ielūkoties aizkulisēs un ieraudzīt, kā neatkarīgais radio dzima tālajā 1992. gadā, vēlāk kļūstot par dzīvesstila vektoru jaunatnes vidū.

"Radio Dejas - 30 gadi ēterā" parāda arī to, kā mainījās pats radio un Eiropas mūzikas tirgus 2000. gadu dekādē. Filmā izmantoti arī līdz šim nepubliskoti video un vēsturiskas intervijas: pirmās antenas pacelšana, pirmās ballītes, leģendārais "Super FM" deju klubs, jaunas tūkstošgades sākums un dīdžeju konkursi, kas izaudzināja nākamo Latvijas dīdžeju paaudzi un ir, iespējams, radio autoru nozīmīgākais veikums," atklāj filmas veidotāji.

Noskaties filmas reklāmas rullīti!

Filmā piedalās daudz zināmu un ievērojamu personu, kas savulaik piederēja vai joprojām pieder pie RadioDeju / Super FM / EHR pasaules. To vidū ir Edmunds Apsalons, Bogdan Taran, GarJānis, Rodions Gordins, Lotars Lodziņš, Mārtiņš Brīvnieks, Mixmasters AG, Jānis Krauklis, Ričards Zakss, Uģis Polis u.c.

Filma tapusi vēsturiskās radiostacijas 30 gadu jubilejā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu