Baidens runā par valsts stāvokli optimistisks par ekonomikas perspektīvām (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens otrdien Kongresā teica runu par valsts stāvokli, paužot optimismu par Amerikas "nesalauzto" demokrātiju un ekonomikas perspektīvām, un mēģinot pārliecināt skeptiskos vēlētājus, ka viņš 80 gadu vecumā vēl ir piemērots kandidēšanai prezidenta vēlēšanās 2024.gadā.

Baidena runa Kongresā, kuru klausījās desmitiem miljoni amerikāņu pie televizoru ekrāniem, bija iespēja viņam paust savu centrisko populistisko redzējumu par valsts atveseļošanos pēc Covid-19 pandēmijas un par nemierīgo Donalda Trampa prezidentūru.

Pieminot Trampa piekritēju iebrukumu ASV Kapitolijā 2021.gada 6.janvārī, Baidens sacīja, ka valsts ir pārdzīvojusi "lielākos draudus kopš Pilsoņu kara". "Šodien mūsu demokrātija, lai gan apskrambāta, ir palikusi nelokāma un nesalauzta," sacīja Baidens.

Baidens slavēja jaunākos datus par darbavietu skaita palielināšanos un sacīja, ka viņa ekonomikas plāna mērķis ir atjaunot valsts ražošanas bāzi, spītējot spiedienam, ko radījis karš Ukrainā un pandēmijas izraisītie traucējumi.

"Mēs tieši tagad esam labākā stāvoklī nekā jebkura [cita] valsts uz Zemes," teica Baidens.

Viņš sacīja, ka desmitiem gadu "darbavietas ražošanā tika pārceltas uz ārvalstīm, fabrikas tika slēgtas". "Darbavietas atgriežas. Lepnums atgriežas. Tas ir mans skatījums uz zilo apkaklīšu projektu Amerikas atjaunošanai."

Baidens savā runā izteica vairākus ierosinājumus, tostarp par jauna "miljardieru nodokļa" ieviešanu, lai "atalgotu darbu, nevis tikai bagātību".

Viņš arī apsūdzēja lielās naftas kompānijas par "nedzirdētas" peļņas gūšanu.

"Es kandidēju prezidenta vēlēšanās, lai fundamentāli mainītu lietas, lai nodrošinātu, ka mūsu ekonomika strādā katram, lai mēs visi varētu just šo lepnumu," teica Baidens,.

Pievēršoties politiskajai sašķeltībai, Baidens aicināja republikāņus, kuriem tagad ir vairākums Pārstāvju palātā, izrādīt vienotību. Viņš arī apsūdzēja dažus republikāņu likumdevējus, ka viņi saņēmuši ASV ekonomiku par "ķīlnieci" valsts parāda griestu jautājumā.

Kongresā briest krīze saistībā ar republikāņu atteikšanos paaugstināt valsts parāda griestus. Baidena valdība ir brīdinājusi par finansiālu postu ar smagām starptautiskām sekām, ja republikāņi nepiekāpsies, potenciāli novedot ASV līdz defoltam.

"Cīņa cīņas dēļ, vara varas dēļ, konflikts konflikta dēļ ved mūs nekurienē. Un mana vīzija valstij vienmēr ir bijusi šāda: atjaunot nācijas dvēseli," teica Baidens.

Baidens nosauca klimata krīzi par "eksistenciālu draudu" un sacīja, ka ir "lepns" par Amerikas centieniem to risināt, lai gan atzīmēja, ka ekonomika tuvākajā nākotnē vēl būs atkarīha no naftas un gāzes.

Baidens arī sacīja, ka ASV nevar izvairīties no reformu veikšanas policijā, un solīja uzlikt veto jebkādam abortu aizliegumam nacionālā mērogā.

Baidens arī pauda atbalstu Ukrainai tās karā pret Krieviju, apsolot Ukrainai, ka ASV "būs jūsu pusē, cik ilgi vajadzēs". Viņš arī sacīja, ka ASV rīkosies katru reizi, kad "Ķīna apdraud mūsu suverenitāti".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu