Vērtīgais C vitamīns: kāpēc to nav ieteicams lietot kopā ar kafiju?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nuva Frames/Shutterstock

​Lai gan visbiežāk par C vitamīnu runā kā par cilvēka imunitāti stiprinošu vitamīnu, tā pozitīvā iedarbība uz organismu ir ievērojami plašāka, tādēļ būtu rūpīgi jāseko līdzi tam, lai organisms neiedzīvotos C vitamīna deficītā. Par to, kas jāņem vērā, izvēloties C vitamīnu, un kā to pareizi lietot, lai gūtu maksimālu efektu, stāsta aptieku tīkla “Apotheka” sertificēta farmaceite Amanda Ozoliņa.

“Cilvēka organisms nespēj ražot un uzglabāt C vitamīnu, tāpēc ir svarīgi to ikdienā uzņemt pietiekamās devās. Daļēji šo devu cilvēks var uzņemt ar pārtiku. Daudzi cilvēki C vitamīna uzņemšanai lieto citronus un apelsīnus, bet izrādās, ka

visvairāk C vitamīna satur upenes, kivi, paprika, spināti, puķkāposti un arī kartupeļi. Dienā pietiek ar 50 gramiem upeņu, lai tiktu nodrošināta pietiekama C vitamīna dienas deva!

Tomēr gada aukstajā periodā ar uzturu ne vienmēr iespējams uzņemt nepieciešamo C vitamīna daudzumu, tāpēc ieteicams to uzņemt papildus, lietojot uztura bagātinātājus,” stāsta Amanda Ozoliņa.

Par C vitamīna nepietiekamību organismā var liecināt virkne simptomu – nepārejošs nogurums, smaganu asiņošana zobu tīrīšanas laikā, zilumu rašanās pat pie viegliem sasitumiem, bieža deguna asiņošana, lēna brūču dzīšana, sausi un sarkani plankumi uz ādas u.c.

Sievietēm dienā būtu jāuzņem 75 mg, vīriešiem – 90 mg, bet grūtniecēm un zīdītājām ieteicams lietot 80 – 100 mg C vitamīna dienā.

Par 35 mg lielāka deva ikdienā būtu jāuzņem smēķētājiem, jo smēķējot paaugstinās brīvo radikāļu daudzums, ko saražo cigarešu dūmi. Tāpat palielināta deva ieteicama smaga un fiziska darba darītājiem. Īslaicīgi vīrusu infekciju gadījumos C vitamīna dienas devu var palielināt līdz 1000 mg dienā.

Lai gan visbiežāk par C vitamīnu runā kā par cilvēka imunitāti stiprinošu vitamīnu, tā pozitīvā iedarbība uz organismu ir ievērojami plašāka. “C vitamīns ne tikai palīdz cīnīties ar saaukstēšanos, vīrusiem un gripu, uzlabo imūnsistēmas darbību palielināta stresa apstākļos un palielina fizisko spēku, bet arī stiprina plaušu veselību, veicina dzelzs uzsūkšanos organismā, rūpējas par veselīgu ādu, mazinot grumbu un krunku veidošanos, ādas sausumu un aizkavējot novecošanos, kā arī veicina kalogēna veidošanos, kas ir būtiski ne tikai ādai, bet arī saitēm, cīpslām, kauliem un asinsvadiem. Stiprinot asinsvadu sieniņas, tiek veicināta brūču dzīšana un aizkavēta iekaisumu rašanās,” norāda farmaceite.

Kas jāņem vērā, izvēloties C vitamīnu

C vitamīna sortiments ir plašs, tas pieejams dažādās formās. Šīs formas atšķiras ar C vitamīna uzsūkšanās ātrumu organismā.

Tabletes un dražejas – ņemot vērā, ka paiet laiks, kamēr šādā veidā uzņemtais C vitamīns izšķīst kuņģa – zarnu traktā, tas lēnāk nonāk asinsritē.

Košļājamās pastilas – C vitamīns uzsūcas ātrāk, nekā lietojot citas tabletes un dražejas. Tas uzsūcas caur mutes gļotādu, tāpēc šī forma būs noderīgāka mutes dobuma imunitātes stiprināšanai vīrusu laikā.

Šķīstošās (putojošās) tabletes un pulveri – šādā formā C vitamīns ātrāk nonāk asinsritē, tāpēc to ieteicams lietot saaukstēšanās gadījumā ātrāka efekta sasniegšanai. Jāņem vērā, ka C vitamīns kairina gļotādu, īpaši kuņģī, un putojošās C vitamīna formas satur palīgvielas, kas arī darbojas kā kairinātāji, tāpēc cilvēkiem, kuriem ir kuņģa vai zarnu kaites, labāk izvēlēties ilgstošas iedarbības C vitamīnu kapsulās, kas ir saudzējošākas kuņģa–zarnu traktam.

Kas jāņem vērā, lietojot C vitamīnu

Lietojot C vitamīnu, ieteicams ņemt vērā šādus aspektus:

Ievērot dienas devu! Lietojot vidējās devās no 30 līdz 189 mg dienā, organisms C vitamīnu uzsūc 70 – 90 %, taču, ja deva pārsniedz 1 gramu dienā, C vitamīna uzsūkšanās samazinās līdz pat 50 % un atlikusī daļa tiek izvadīta ar urīnu. Tādēļ,

ja ārsts nozīmējis lietot C vitamīnu 1 gramu vai vairāk, ieteicams izvēlēties ilgstošās iedarbības kapsulas vai sūkājamās tabletes sadalīt mazākās devās un uzņemt vairākkārt dienas laikā.

C vitamīnu vēlams lietot kopā ar vitamīniem A un E, kas veicinās tā uzsūkšanos. Lai gan C vitamīnu nav iespējams pārdozēt, jāņem vērā, ka jebkura lieta pārmērīgos daudzumos var negatīvi ietekmēt organismu. Par daudz lietojot C vitamīnu, var tikt traucēta aizkuņģa dziedzera un nieru darbība, jo organismā neizmantotais vitamīns izdalās caur nierēm, kā rezultātā var veidoties nierakmeņi.

Lietot pēc ēdienreizes vai tās laikā! Ņemot vērā, ka C vitamīns var kairināt kuņģi, ieteicams to lietot pēc ēdienreizes vai kopā ar ēdienu. Nereti cilvēki dienas cēlienu sāk ar rīta kafiju un nepieciešamo vitamīnu uzņemšanu. Lai gan kafija tiešā veidā neietekmē C vitamīna uzsūkšanos, tomēr tai ir diurētiska darbība, tāpēc jāņem vērā, ka tā spēj paātrināti izvadīt C vitamīnu no organisma, pirms tas būs uzsūcies. Turklāt kofeīns veicina stresa hormonu ražošanu, līdz ar to arī lielāku C vitamīna patēriņu.

Lai uzņemtais C vitamīns netiktu nelietderīgi izskalots no organisma, nebūtu ieteicams to lietot kopā ar rīta kafijas tasi.

Nelietot kopā ar cieti un cukuru bagātīgi saturošiem produktiem! Cieti un cukuru bagātīgi saturošie produkti, piemēram, smalkmaizītes un kūciņas, neveicina C vitamīna iesaistīšanos šūnu vielmaiņā, tāpēc, lietojot C vitamīnu kopā ar šiem produktiem, tikai daļa no uzņemtā C vitamīna daudzuma tiks izmantota organismā, jo cukurs un cietes produkti izkonkurēs C vitamīnu!

Ja lieto kādus medikamentus, labāk konsultējies ar farmaceitu vai ārstu! Atsevišķu medikamentu lietošana var mazināt C vitamīna uzsūkšanos, piemēram, kuņģa skābi samazinošie līdzekļi un absorbenti. C vitamīna vielmaiņu negatīvi var ietekmēt arī pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu pastiprināta lietošana.

Ja C vitamīns ikdienā tiks uzņemts pareizi un atbilstošā daudzumā, cilvēka organisms par to noteikti būs pateicīgs.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu