FOTO Kartēs atspoguļo krasās izmaiņas Krievijas oligarhu jahtu kustībā pēc kara sākuma (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daži Krievijas oligarhi savas greznās superjahtas turējuši pēc iespējas tālāk no Rietumu sankcijām. Tas ļoti skaidri izpaudies datu un analītikas uzņēmuma "Spire" siltuma kartēs.

Kartes liecina, ka oligarhu superjahtas šā gada janvārī atradās pavisam citos galamērķos nekā pirms 2022. gada 24. februāra, kad kara noziedznieks Vladimirs Putins paziņoja par "militārās operācijas" uzsākšanu Ukrainā.

Daudzas jahtas mēroja ceļu pāri visai pasaulei, lai patvertos no Rietumu piemērotajām sankcijām. Savukārt citām jahtām izslēdza izsekošanas signālu, lai tās neatklātu.

Pēc vairākiem ziņojumiem jahta "Galactica Super Nova" piederējusi Krievijas naftas firmas "Lukoil" izpilddirektoram Vagitam Alekperovam. Tā izsekošanas signālu pārtrauca raidīt martā, lai gan skaidru iemeslu šādai darbībai nebija.

Zemāk redzamajā kartē attēlota Krievijas oligarhu jahtu kustība laikā no 2021. gada februāra līdz 2022. gada februārim, bet pēc tam no 2022. gada februāra līdz 2023. gada janvārim. Vislielāko karstumu uzrāda dzeltenie plankumi, kas liecina, ka šajā rajonā konstatēts liels skaits jahtu.

Foto: Spire Maritime

Pirmajā kartē redzami divi populārākie jahtu ceļi - viens no tiem ved taisnā ceļā uz ASV rietumu krastu līdz Čīlei, bet otrs ceļš ved pāri Atlantijas okeānam. Greznās jahtas bija bieži sastopamas arī Islandē, Vidusjūrā, kā arī gar Francijas, Portugāles un Norvēģijas piekrastēm.

Gadu no gada tendences ir ļoti krasi mainījušās. Otrajā kartē redzams, ka oligarhu jahtas izvairījās no lielākās daļas ASV rietumu krasta. Tā vietā tās peldēja tuvāk Havaju salām, Meksikai un Karību jūras valstīm. Arī ievērojami mazāk jahtu šķērsoja Atlantijas okeānu, kā arī daudzas izpeldēja ārpus Vidusjūras.

"Spire" datos noskaidrots, ka Vidusjūra bija oligarhu iecienītākā vieta pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā. Daudzas jahtas uzturējās tuvumā Spānijai, Itālijas ziemeļiem, Francijas dienvidiem, Horvātijai, Grieķijai un Sicīlijai. Savukārt pēc kara sākuma Vidusjūrā novērota minimāla oligarhu jahtu aktivitāte, daudzi populārie maršruti pazuda.

Foto: Spire Maritime

Vienīgā valsts reģionā, kas piesaistīja oligarhu jahtas, bija Turcija, kas joprojām piedāvā drošu patvērumu Krievijas oligarhu aktīviem, jo tā vēl nav sodījusi Krieviju par tās agresiju pret Ukrainu.

Divas miljardiera Romāna Abramoviča superjahtas martā devās uz Turciju un tur arī palikušas vēl tagad. Uzņēmuma izpilddirektors Džons Lusks norāda: "Krievu oligarhi apzinās, ka konfiskācijas draudi ir reāli, tāpēc viņi ir mainījuši savus ceļošanas paradumus."

Foto: Spire Maritime

Pirms kara sākuma krievu oligarhu iecienīta vieta bija arī Islande, Vācijas un Francijas ziemeļu krasti, kā arī Norvēģijas piekraste. Kopš pagājušā gada 25. februāra šajos reģionos principā nekāda aktivitāte nav novērota - konstatēta tikai vienas jahtas kustība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu