Zemes orbītā gājis bojā noslēpumains krievu satelīts. Nav zināma tā veiktā misija (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: 3Dsculptor/Shutterstock

Zemes orbītā izjucis noslēpumains Krievijas satelīts ar nezināmu misiju, radot bīstamu gružu mākoni, kas apdraud citus orbītā esošos satelītus, vēsta ASV Kosmosa spēki.

18. kosmiskās aizsardzības eskadrons pirmdien, 7. februārī, tviterī raksta: "Esam apstiprinājuši, ka satelīts ar nosaukumu "Kosmos 2499" sadalījies 85 gabalos." Iepriekšējās sadursmes un satelītu sadalīšanās ir radījušas daudz lielākus un bīstamākus gružus.

"Kosmos 2499" atliekas atrodas aptuveni 1169 kilometru augstumā. Tas ir tik augstu, ka tur satelīta atlūzas atradīsies vēl vismaz gadsimtu vai pat ilgāk, kamēr gravitācija tās novilks lejā un Zemes atmosfēra sadedzinās.

Šis satelīts ir viens no trijiem, kurus Krievija slepeni palaida kosmosā laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam. Tā sākotnējā misija ir vēl noslēpumaināka par pašu bojāeju.

2013. gada Ziemassvētkos Krievija virs Pļeseckas palaida mazu "Rokot" raķeti, kas nesa trīs militāro sakaru satelītus. Sākotnēji šķita, ka tā ir parasta satelītu palaišana, taču izsekotāji pamanīja kaut ko neparastu - raķete orbītā palaida vēl ceturto lietu.

Pēc pāris mēnešiem Krievija Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO) apstiprināja, ka palaidusi vēl ceturto satelītu - "Kosmos 2491". 2014. gada maijā orbītā palaida vēl vienu noslēpumainu satelītu, kas aizdomīgi palielināja un samazināja augstumu. ASV šo satelītu identificēja kā "Kosmos 2499".

Teju pusgadu šis noslēpumainais satelīts sekoja līdzi savas palaidējraķetes gaitām, vairākkārt tai pietuvojoties. Pēc tam tas telemetrijas datus Morzes kodā nosūtīja uz Zemi.

Satelīta neparastā uzvedība raisīja runas, ka Krievija izmēģina tehnoloģijas, kas izseko citus satelītus vai tos iznīcina. 2014. gada decembrī "Roskosmos" vadītājs Oļegs Ostapenko preses konferencē norādīja, ka "Kosmos 2491" un "Kosmos 2499" satelīti nav domāti citu satelītu iznīcināšanai. Viņš norādīja, ka tie ir mierīgas izlūkošanas satelīti. Ostapenko tā arī neatklāja, kādu misiju tie veica.

"Kosmos 2491" sabojājās 2019. gadā, bet tagad tādu pašu likteni piedzīvoja "Kosmos 2499". Pagaidām gan nav skaidrs, kāds bija tā bojāejas galvenais iemesls, taču eksperti lēš, ka, visdrīzāk, satelīts uzsprādzis, nevis avarējis.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu