Atkāpjas Moldovas premjerministre (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Moldovas premjerministre Natālija Gavrilica piektdien paziņojusi par viņas vadītās valdības atkāpšanos.

Preses konferencē viņa atzina, ka "pienācis laiks man paziņot par savu atkāpšanos".

Neviens negaidīja, ka mana valdība, kas nāca pie varas 2021.gada vasarā, "tiks galā ar tik daudzām krīzēm, kuras izraisīja Krievijas agresija Ukrainā," piebilda Gavrilica.

Viņas valdītajai valdībai nācās pārvarēt lielu problēmu gūzmu, tajā skaitā straujo inflāciju un enerģētikas krīzi, ko izraisīja Krievijas krasi samazinātās dabasgāzes piegādes.

"Es pārņēmu valdību ar pretkorupcijas, attīstības veicināšanas un proeiropeisku mandātu laikā, kad korupcijas shēmas bija sasaistījušas visas institūcijas un oligarhi jutās neaizskarami," norādīja Gavrilica. "Mēs nekavējoties saskārāmies ar enerģētisko šantāžu, un tie, kas to darīja, cerēja, ka padosimies."

"Mūsu valsts ienaidnieki lika uz to, ka mēs rīkosimies kā iepriekšējās valdības, kas atteicās no enerģētikas interesēm, kas nodeva nacionālās intereses apmaiņā pret īstermiņa ieguvumiem," piebilda premjerministre.

Moldovas prezidente Maija Sandu pateicās Gavrilicai par viņas "milzu upuri un centieniem vadīt valsti tik daudzu krīžu laikā".

"Neskatoties uz nepieredzētajām problēmām, valsts tika pārvaldīta atbildīgi, ar lielu gādību un pašaizliedzīgu darbu," piebilda prezidente.

Sandu pavēstīja, ka konsultēsies ar parlamenta frakcijām un nominēs jaunu premjerministru, konkrētu laiku nenosaucot.

Gavrilica tika izvirzīta valdības vadītāja amatam 2021.gada augustā pēc tam, kad viņas pārstāvētā prorietumnieciskā Rīcības un solidaritātes partija (PAS) uzvarēja parlamenta vēlēšanās.

Moldovas proeiropeiskā prezidente Maija Sandu piektdien izvirzījusi Dorinu Rečeanu premjerministra amatam.

Sandu par jauno premjerministru izvirzījusi savu drošības padomnieku, kas, visticamāk, parlamentā tiks apstiprināts amatā bez šķēršļiem.

"Jaunā valdība tiks izveidota operatīvi un vedīs valsti uz rekonstrukcijas ceļa," televīzijā paziņoja Sandu.

"Mums nepieciešama vienotība, lai izturētu šo grūto laiku," viņa piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu