Video ⟩ “de facto”: KNAB pēta Garkalnes firmas “Gludi LM” uzvaras ceļu remonta iepirkumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Ropažu novada dome šonedēļ no Iepirkumu komisijas atcēla trīs locekļus – divus deputātus un iepirkumu speciālisti – saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemēroto drošības līdzekli iespējamās kukuļošanas lietā. Tomēr Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” vēsta, ka lietā iesaistīto pašvaldības darbinieku loks ir plašāks – kratīšanas notikušas arī pie izpilddirektora vietnieces un ceļu inženiera. Visticamāk, KNAB izmeklētāju interesi izraisījusi Garkalnes firma “Gludi LM”, kas regulāri uzvarējusi pašvaldības iepirkumos par asfalta bedrīšu remontu.

Janvāra pēdējā dienā KNAB veica kratīšanas Ropažu novada domes telpās. Šai Pierīgas novadā kopš 2021.gada ir apvienoti kādreizējie Ropažu, Garkalnes un Stopiņu novadi un Vangažu pilsēta. KNAB paviesojās domes darbinieku kabinetos gan Garkalnes pagasta pārvaldē, gan arī Ulbrokā, kur iepriekš bija Stopiņu novada administratīvais centrs.

Šo trešdien oficiāli izskanēja trīs lietā aizdomās turēto vārdi, jo KNAB viņiem noteica liegumu darboties domes Iepirkumu komisijā, tāpēc domniekiem bija jābalso par viņu atcelšanu un jauna komisijas sastāva apstiprināšanu.

“Iepirkumu komisija pagājušogad visa izgāja šo korupcijas risku apmācības. Visiem tika izdoti sertifikāti. Visi darbinieki izgāja šo korupcijas risku apmācību 2021. un 2022.gadā, bet iepirkumu komisija visa – 2022.gadā. Šāda lēmuma saņemšana mums visiem bija ļoti nepatīkams pārsteigums, un es ceru, ka noskaidrosies tā patiesība, kā tur ir,” domes sēdē deputātiem teica Ropažu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne (LA).

Ar domes lēmumu no amatiem tika atcelti Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs un domes deputāts Guntis Kampe (LA), viņa vietnieks, domnieks Gundars Krievs (LZS) un komisijā tikai nesen ieceltā Linda Beikmane, kuras pamatdarbs ir galvenā speciāliste domes Iepirkumu nodaļā. Beikmanes kabinets atrodas Garkalnes pagasta pārvaldes ēkā Berģos, kur pirms administratīvi teritoriālās reformas atradās Garkalnes novada dome. Beikmanes amatpersonas deklarācija liecina, ka pašvaldībā viņā nostrādājusi jau gandrīz 20 gadus.

Garkalnes, bet vēlāk lielā Ropažu novada izpildvarā pirms kļūšanas par deputātu pagājušā gada rudenī strādāja arī Krievs. Viņš vadīja Garkalnes pašvaldības Projektu un attīstības daļu un savulaik publiski taisnojās pēc Valsts kontroles revīzijas, kurā tika secināts – vienā no Latvijas bagātākajām pašvaldībām iedzīvotāju nodokļu nauda tiek tērēta bez pamatojuma un pat izšķērdīgi.

Savukārt iepirkumu komisijas vadītājs Kampe tāpat kā domes priekšsēdētāja iepriekš bija Stopiņu domes deputāts un par to, kas agrāk noticis Garkalnē, neko daudz nezinot. KNAB viņš esot izstāstījis visu, ko varējis, bet pats nekādus kukuļus neesot saņēmis vai par tādiem pat nojautis.

“Šī lieta pilnībā nav saistīta ar mani, un apsūdzība ir pilnīgi nepamatota. Es esmu vienkārši ierauts kaut kā netīšām šajā kaut kādā virpulī un šajā lietā,” Kampe norādīja “de facto”.

Kampe uzskata, ka lietā ticis iesaistīts sava iepirkumu komisijas vadītāja amata dēļ:

“Jā, tieši tā. Pirms divām sēdēm mēs tieši pārvēlējām iepirkumu komisijas sastāvu, un es jau minēju, ka tā atalgojuma dēļ, kas man tur ir 150 eiro, tā mana atbildība ir... Es to tiešām negribu un neskrienu, tā ka – tikai tāpēc, ka man tā pieredze ir gadu gadiem sakrājusies, es šo komisiju vadu arī pēc reformas un strādāju viņā, bet nu...”

Kampe ir arī Rīgas un Ropažu pašvaldību kopuzņēmuma “Getliņi EKO” izpilddirektors un līdz šim darbojies tā iepirkumu komisijā, taču tagad ētisku apsvērumu dēļ nolēmis tās darbā nepiedalīties.

Tikmēr bezpartejiskā opozīcijas deputāte Signe Grūbe Ropažu domes sēdē kolēģiem atgādināja, ka KNAB relīzē par kriminālprocesu minēts: tiesības uz aizstāvību tajā ir astoņām personām.

“Mēs skaidri zinām aculiecinieku informāciju par to, ka KNAB ir bijis divās pašvaldības iestādēs, ēkās. Attiecīgi skaidri cilvēki – gan darbinieki, gan iedzīvotāji – to visu ir redzējuši, piefiksējuši, sāk runāt apkārt arvien vairāk un vairāk informāciju, bet mēs šeit sēžam un sakām: “Mēs zinām tikai par trijiem.”,” pauda Grūbe.

Viņa aicināja domi oficiāli vērsties KNAB un pavaicāt, vai starp aizdomās turētajiem bez trim iepirkumu komisijas locekļiem ir vēl kāds pašvaldības darbinieks. Pēc diskusijām deputāti nolēma, ka to darīs.

Domes Juridiskā departamenta vadītājs gan brīdināja, ka uz izsmeļošu KNAB atbildi pagaidām cerēt būtu naivi. Tāpat domei nav oficiāli paziņots, par uzvaru tieši kuros iepirkumos un kura uzņēmuma interesēs varētu būt notikusi kukuļošana. Tāpēc pagaidām tiks apturēta visu līgumu slēgšana.

Tas skāris arī iepirkumu par Ropažu novada pašvaldības ielu, autoceļu un laukumu asfaltbetona segumu uzturēšanas darbiem. Tā noslēguma ziņojums publicēts dažas dienas pirms KNAB ierašanās domē, un par uzvarētāju tajā tika atzīts Garkalnes uzņēmums “Gludi LM”.

Pagājušajā pavasarī šī firma jau bija uzvarējusi vienā Ropažu novada iepirkumā, savukārt ar kādreizējo Garkalnes pašvaldību “Gludi LM” sadarbojas jau sen – par to liecina ne vien Iepirkumu uzraudzības biroja dati, bet arī domes pirms desmit gadiem publicēts video. Tajā redzams arī tagadējais uzņēmuma īpašnieks un valdes loceklis Oļegs Murzičs. “de facto” rīcībā esošo informāciju, ka KNAB interesējies arī par “Gludi LM”, viņš īsā telefonsarunā nekomentē:

“Tās baumas klausieties lūdzu tālāk, mums ir viss kārtībā. Paldies!”

To, ka iepirkumi varētu būt saistīti ar ceļu uzturēšanu, netieši apliecina arī tas, ka kratīšanas notikušas arī pašvaldības ceļu inženiera Kaspara Krūmiņa kabinetā. “de facto” zināms, ka viņš tika arī aizturēts, tomēr sniegt jebkādus komentārus viņš atteicās.

Iepirkumu komisijas vadītājs Kampe, vaicāts par “Gludi LM” saistību ar lietu, norāda, ka to komentēt nedrīkstot, tomēr uzsver, ka uzņēmuma vadītāju nepazīst un nekad neesot saticis. Citādi ir ar komisijas vietnieku, bijušo garkalnieti Krievu. Domes sēdē viņš nepiedalījās, jo kopš decembra slimo, tāpēc “de facto” ar deputātu sazvanījās. Krievs arī uzsver, ka jebkādām KNAB aizdomām nepiekrīt, taču nenoliedz, ka “Gludi LM” vadītāju Murziču pazīst:

“Nu viņš ir mūsu novada uzņēmums. Viņi ir piedalījušies konkursos, ir uzvarējuši, ir zaudējuši, un pildījuši darbus.” Jelkādu īpašu pretimnākšanu firmai vai to, ka no turienes varētu būt nākuši kukuļi, Krievs noliedz.

Ropažu mēre Paulāne “de facto” nenoliedz, ka viņai bijusi saruna ar domes izpilddirektora vietnieci, bijušo Garkalnes izpilddirektori Jeļenu Tocu par to, ka viņas kabinetā arī bija notikusi kratīšana un 31.janvārī viņa nebija darbā. Toca viņai teikusi, ka nekur neesot iesaistīta un varot turpināt strādāt.

Telefonsarunā ar “de facto” Toca uz daudziem jautājumiem gan atbild, ka nedrīkst tos komentēt. Piemēram, to, vai pazīst “Gludi LM” vadību un vai KNAB pret viņu izvirzījis kādas aizdomas. “Cilvēkam ir kaut kādas aizdomas par kaut ko. Es varu aizdomāties par jums kaut ko. (..) Nē, nu es saku – man nedrīkst izpaust vispār nekādu informāciju. Es negribu pateikt jums kaut ko lieku, ja pēc tam atkal dabūšu pārmetumus no tās puses. To, ka es neesmu iepirkuma komisijas sastāvā, to es uzreiz varu apgalvot. Es tiešām tur neesmu no seniem laikiem,” klāsta Toca.

Tikmēr Ropažu novada vadītāja Paulāne “de facto” atzīst, ka bijušā Garkalnes novada mantojums ir smags, turklāt runa nav tikai par šo gadījumu ar KNAB kriminālprocesu:

“Nu, strādājot arī šobrīd, saņemot dažādas informācijas arī par iepriekšējiem varbūt lēmumiem, līgumiem, arī būvvaldes lēmumiem – jā, mēs skatāmies, ka tur būs ļoti daudz darba, kas būs jāveic, lai tomēr viss atbilstu normatīvo aktu prasībām. Ir lietas, kas nāk bagāžā, bet ar to ir jātiek galā.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu