Aicina neizmantotās vakcīnu pret CPV devas izmantot abu dzimumu bērnu vakcinācijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Līdz šim neizmantotās vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) devas vajag ļaut izmantot abu dzimumu bērnu vakcinācijai līdz 17 gadu vecumam, uzstāj Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pagājušajā gadā pirmo vakcīnas pret CPV devu saņēma 5399 meiteņu, bet otro - 3346 meiteņu. Zēnu vidū situācija ir atšķirīga, jo pirmo vakcīnas devu pērn saņēma 3513 zēni, bet otro vien 584. Kopumā pērn tika izlietotas 18 047 vakcīnu pret CPV devas.

Ņemot vērā, ka visas paredzētās vakcīnu pret CPV devas netiek izlietotas, Zavadska aicina Veselības ministriju (VM) un tās pakļautībā esošās iestādes ļaut jau no šī brīža izmantot visas pieejamās devas abu dzimumu jauniešu vakcinēšanai līdz pat 17 gadu vecumam.

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane skaidroja, ka ministrija izprot vakcinācijas būtību, taču finansējums zēnu vakcinācijai pret CPV bija pieejams tikai pagājušajā gadā, un šogad tam nekādi līdzekļi nav paredzēti. Tomēr, apzinoties vakcinācijas svarīgumu, VM atradusi finansējumu iekšējos resursos, pārdalot finansējumu no citiem pasākumiem, kā rezultātā vakcinācija pret CPV infekciju 12 līdz 14 gadus (ieskaitot) veciem zēniem tiek turpināta arī šogad.

Feldmane informēja - lai nodrošinātu 12 līdz 16 gadus vecu zēnu vakcināciju, ir nepieciešams finansējums gandrīz miljona eiro apmērā. Savukārt vecumgrupu tvēruma palielināšanai pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) aprēķiniem nepieciešami vairāk kā 900 000 eiro.

"Ņemot vērā, ka šis ir viens no prioritārajiem pasākumiem, mēs sekosim gan vakcinācijas gaitām, gan tālākām iespējām iegūt papildu līdzekļus. Tad mēs arī paplašināsim vecuma grupas, cik ātri tas bus iespējams. Taču būtībā arī šogad 15 gadus veci zēni var vakcinēties pret CPV. Tas attiecas uz tiem, kas pagājušajā gadā 14 gadus vecumā kaut kādu iemeslu dēļ nebija vakcinējušies, taču tagad ir izlēmuši to darīt," skaidroja Feldmane.

Viņa minēja, ka saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem, ja bērns nav saņēmis vakcīnu tad, kad tā bija paredzēta, viņš to var izdarīt līdz 18 gadu vecumam. Tas attiecas gan uz meitenēm, gan uz zēniem.

Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre būs Karina Ploka uzskata, ka šajā kontekstā jautājums pēc būtības ir atrisināts. Viņas vērtējumā NVD būtu jāskatās, kas notiek ar neizmantotajām vakcīnu devām, jo būtiski, ka abi dzimumi saņem abas nepieciešamās vakcīnu devas, nevis tikai vienu. Tāpat svarīgi ir precīzi aprēķināt to vakcīnu devu skaitu, kas paliek neizmantotas.

Viņa uzsvēra, ka šogad veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai bērniem plānots piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Attiecīgi VM var meklēt trūkstošo finansējumu vakcinācijai pret CPV šajā virzienā, jo "finansējums tika piešķirts ar domu nosegt to, kas bērniem vēl trūkst", skaidroja Ploka.

Tāpat VM var mēģināt gada beigās MK prasīt trūkstošo finansējumu, un tas līdz šim jau bijis veids, ka ministrija nosedza savas vajadzības.

Jau vēstīts, ka IVP jau iepriekš bija norādījusi, ka šobrīd ir neatbilstoša, netaisnīga un diskriminējoša valsts finanšu līdzekļu sadale meiteņu un zēnu vakcinācijai pret CPV, kas abiem dzimumiem var izraisīt saslimšanu ar dažādiem ļaundabīgu audzēju veidiem. IVP paudusi kategorisku nostāju - nav atbalstāma situācija, kur pie vienādas saslimšanas draudiem vienam dzimumam valsts vakcīnu apmaksā, bet otram ne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu