Daugavpils Universitāte nav atmetusi domu, ka būs neatkarīga augstskola

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils Universitātes ēka Parādes ielā.
Daugavpils Universitātes ēka Parādes ielā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pašlaik ir virkne neatbildētu jautājumu, bet Daugavpils Universitātē (DU) neesam atmetuši domu, ka DU būs neatkarīga augstskola, sacīja DU zinātņu prorektors Arvīds Barševskis.

Izglītības ministrijā (IZM) ir sāktas sarunas par iespējamajiem variantiem, tādi ir vairāki. Viens variants, ka DU saglabā pašreizējo statusu, otrs variants - parakstīt sadarbības konsorciju ar Latvijas Universitāti (LU), trešais - integrēšanās ar LU.

Universitātē tuvākajā laikā tiks sasaukta Senāta sēde, kurā tiks apspriesti šie varianti, skaidroja Barševskis.

DU starptautiskais zinātniskā darba vērtējums ir pozitīvs, un atbilstoši pastāvošajām normām tās reģionālās augstskolas, kurām šis vērtējums ir pozitīvs, nav pakļautas konsolidācijai - piemēram, Vidzemes Augstskola, Ventspils Augstskola, uzsvēra Barševskis.

Vakar, 15. februārī, notika abu Saeimas apakškomisiju - Latgales un Augstākās izglītības un zinātnes - kopīgā sēde, kurā piedalījies arī Barševskis, kurā ļoti daudzi jautājumi esot palikuši neatbildēti.

Piemēram, ja DU kļūst par kādas citas universitātes iestādi vai cita veida daļu, augstskola vairs nevarēs "adekvāti pretendēt uz struktūrfondu projektiem vai uz kādiem citiem Eiropas vai zinātnes projektiem," uzskata DU prorektors.

"Ja līdz šim DU ir ļoti aktīvi strādājusi ar šiem te projektiem, tad šī pieejamība tad varētu būt samazināta, nevis otrādi. Ejot uz konsolidāciju, mērķis taču ir kaut ko uzlabot," klāstīja Barševskis.

Daugavpilī vajadzētu palikt augstākās izglītības iestādei arī no valsts drošības viedokļa.

"Es domāju, ka ir ļoti jāizvērtē universitātes loma pierobežas reģionā no nacionālās drošības aspekta," uzvēra Barševskis.

"Varbūt valstij vajadzētu veltīt papildu līdzekļus, lai ap DU veidotos sava ekosistēma, kurā iesaistītos arī profesionālās izglītības iestādes. Katrā ziņā neesam atmetuši domu par DU kā par neatkarīgu mācību iestādi," viņš turpināja.

Kā vēstīts, pašlaik valdība vērtē iespējas veikt virknes reģionālo augstskolu reorganizāciju - gan DU, gan Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Liepājas Universitāti un arī citas.

IZM esot panākta vienošanās par DU integrāciju LU. IZM apgalvo, ka ministrija un DU esot vienisprātis, ka tieši LU ir piemērotākais sadarbības partneris, jo abu augstskolu apstiprinātās stratēģiskās specializācijas jomas un pētniecības virzieni ir viens otru papildinoši.

Kā pausts DU interneta vietnē, 2001.gada 29.janvāra Senāta sēdē tika apstiprināta DU attīstības koncepcija (2001-2010), kurā DU pozicionēta kā reģionāls augstākās izglītības, zinātnes un kultūras centrs, kurā tiek apvienots un attīstīts galvenais Austrumlatvijas studiju un pētnieciskais potenciāls dabas, humanitāro, sociālo un izglītības zinātņu jomās. DU misija ir nodrošināt augstas kvalitātes studijas un mūsdienu līmenim atbilstošu zinātnisko pētniecību, veidojot intelektuālo bāzi Latgales reģiona harmoniskai attīstībai.

2001.gada 5.martā Satversmes sapulce apstiprināja Daugavpils Pedagoģiskās universitātes nosaukuma maiņa uz Daugavpils Universitāti un tika apstiprināta Daugavpils Universitātes Satversme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu