Irānā atsākas protesti pret valdību

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēc vairāku nedēļu pārtraukuma vairākās Irānas pilsētās ielās atkal izgājuši protestētāji, liecina piektdien tiešsaistē publicēti videoieraksti.

Demonstrācijas naktī uz piektdienu notikušas Teherānā, Arākā, Isfahānā, Izehā un Karadžā, informēja organizācija "Human Rights Activists in Iran" ("Cilvēktiesību aktīvisti Irānā").

Irānas rietumos kurdu apdzīvotajos reģionos filmētos videomateriālos, ko izplatījusi Norvēģijā bāzētā Irānas kurdu tiesību organizācija "Hengaw", redzamas degošas barikādes Sanandadžas ielās.

Videomateriālos arī vērojams, ka ielās ir lieli policijas spēki.

Irānas valsts mediji pagaidām nav apstiprinājuši ziņas par demonstrācijām.

Plaši protesti Irānā sākās 16.septembrī pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve tikumības policijas iecirknī, bet ceturtdien demonstrācijas sarīkotas, apritot 40 dienām, kopš Irānā izpildīts nāvessods dieviem iepriekš rīkoto protesta akciju dalībniekiem.

Kopš protestu sākuma nogalināti vismaz 529 cilvēki, liecina "Human Rights Activists in Iran" apkopotā informācija. Vēl 19 700 ir aizturēti, varasiestādēm cenšoties ar spēku apspiest nemierus. Irānas valdība vairākus mēnešus nav ziņojusi par cietušajiem vai bojāgājušajiem, bet šomēnes atzina, ka ir "desmiti tūkstoši" aizturēto.

Pēdējo nedēļu laikā protesti Irānā bija pierimuši, kas daļēji saistāms ar nežēlīgo nemieru apspiešanu un nāvessodiem.

Irānas varasiestādes, nesniedzot nekādus pierādījumus, apgalvo, ka protesti ir ārvalstīs izplānoti, nevis vietējo neapmierinātības izpausme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu