Somija joprojām vēlas pievienoties NATO kopā ar Zviedriju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas premjerministre Sanna Marina
Somijas premjerministre Sanna Marina Foto: AFP/SCANPIX

Somija joprojām vēlas pievienoties NATO kopā ar Zviedriju, neskatoties uz Turcijas iebildumiem pret tās kaimiņvalsti, sestdien paziņoja Somijas premjerministre Sanna Marina.

"Mēs esam nosūtījuši ļoti skaidru signālu un ļoti skaidru vēstījumu Turcijai un arī Ungārijai, ka mēs vēlamies kopīgi iestāties NATO, un tas ir visu interesēs," Minhenes drošības konferencē sacīja Marina.

"Mēs vēlamies pievienoties kopā ar Zviedriju vienlaikus. Tas nav tikai tāpēc, ka esam labi kaimiņi un partneri, tas ir saistīts arī ar ļoti konkrētiem jautājumiem - NATO drošības plānošanu," viņa sacīja.

Kā ziņots, Somijas parlaments šomēnes apstiprinās valsts pievienošanos NATO, negaidot, kamēr neizlēmušās NATO dalībvalstis pieņems tās dalības pieteikumu.

Helsinki vēlas apstiprināt pievienošanos NATO pirms vispārējās vēlēšanu kampaņas sākuma martā, kad parlaments pārtrauks darbu.

Likumprojektam ir pietiekams atbalsts, lai to varētu viegli pieņemt.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kuras joprojām nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas lūgumus pievienoties.

Ja Somijas parlaments šomēnes apstiprinās pievienošanos, valsts varētu ātri kļūt par pilntiesīgu NATO dalībvalsti, pat ja Turcija un Ungārija ratificētu pievienošanos vēlēšanu periodā, kad parlaments ir slēgts.

Tas arī ļautu Somijai pievienoties, negaidot Zviedriju, kuras pievienošanos bremzē Turcija.

Ungārija ir paziņojusi, ka šomēnes varētu apstiprināt abu valstu pievienošanos NATO.

Paredzams, ka Somijas parlaments balsos par dalību NATO 28.februārī, piektdien preses konferencē sacīja parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Jusi Hallaaho.

"Ir labi, ka šis process ir paveikts iepriekš," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai "Yle" skaidroja premjerministre Sanna Marina. "Kad būs pabeigtas ratifikācijas visās valstīs, nepaies vairāk kā dažas stundas, līdz mēs pievienosimies NATO."

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien pirmo reizi pieļāva iespēju, ka Somija pievienojas NATO bez Zviedrijas, sakot, ka vienlaicīga abu valstu dalības ratifikācija nav "galvenais jautājums".

Zviedrijas valdība trešdien paziņoja, ka plāno martā iesniegt likumprojektu, lai parlaments apstiprinātu valsts dalību NATO.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu