VDD nav informācijas par "Vagner" plānotām militārām aktivitātēm Baltijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā esošā informācija neliecina, ka Krievijas militārais grupējums "Vagner" gatavotos īstenot diversijas vai militāras aktivitātes pret Latviju vai pārējām Baltijas valstīm, norādīja dienestā.

VDD pastāvīgi sekojot līdzi ar karu Ukrainā saistītajām norisēm, lai savlaicīgi identificētu iespējamus apdraudējumus Latvijas nacionālajai drošībai un īstenotu pasākumus to novēršanai.

Krievijas privātais algotņu grupējums "Vagner" ar uzbrukumu Baltijas valstīm varētu mēģināt pārbaudīt Rietumvalstu aizsardzības mehānismus, nesen paziņojis Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenais nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis uzsvēris, ka izlūkošanas dati neliecina par iespējamu Krievijas uzbrukumu, tomēr situācija var mainīties un apdraudējums ir reāls.

"Vagner" algotņi jau kopš 2014.gada piedalās Krievijas iebrukumā Ukrainā.

Tāpat grupējums arvien aktīvāk iesaistās konfliktos frankofonajās Āfrikas valstīs. Rietumvalstu dati liecina, ka tā algotņi ir Burkinafaaso, Centrālāfrikas Republikā un Mali.

Izdevums "Politico" nesen izpētījis, ka "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina tīkls ar galēji labējās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) starpniecību mēģinājis vairot pret Eiropas Savienību un NATO vērstu noskaņojumu Igaunijā un ietekmēt sabiedrības viedokli pirms vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu