Ijabs: Krievijas prezidenta runa bija biedējoši tukša (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijas prezidenta Vladimirs Putina runa bija biedējoši tukša, Putins attaisnoja agresiju, draudēja ar kodolieroču sacensību, bet nepiedāvāja nekādu izeju no kara pret Ukrainu, tādu viedokli pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).

Viņa ieskatā, Putina runa bija formāla, bezsaturīga, turklāt neko jaunu Krievijas prezidents nepateica. Kārtējo reizi tika klāstītas sazvērestības teorijas par to, kā Rietumi dara pāri Krievijai, cik varonīgi krievi iestājušies par Donbasu.

EP deputāts uzsvēra: Putins norādīja, ka turpinās agresiju. Kopumā runa rada priekšstatu, ka Putins ir uzdzīts kokā, no kura nokāpt vairs nav iespējams, teica politiķis.

Ijabs atzīmēja, ka šīsdienas runas sliktākā ziņa bija Putina paziņojums par darbības apturēšanu Stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanas līgumā ("New START").

"Tas nenozīmē, ka Krievija sāks milzīgi bruņoties un radīs jaunus kodolieročus. Runa ir par to, ka informācijas apmaiņa būs apgrūtināta. Līgums paredz savstarpējas inspekcijas, informēšanu par ieroču pārvietošanām. Apturot savu dalību līgumā Krievija, visticamāk, palielinās spriedzi un neuzticēšanos attiecībā uz iespējamu kodolieroču izmantošanu. Protams, tam sekos arī sabiedriskās domas satraukums, jo mēs vairs nezināsim, kurā mirklī un kā Krievija rīkojas ar saviem kodolieročiem," sacīja EP deputāts.

Ijabs piebilda, ka labā ziņa ir tāda, ka dalība tiek apturēta, nevis izbeigta. Iespējams, Putins domā, ka tas būs vēl viens kaulēšanās temats ar Rietumiem, apsverot iespēju atgriezties "New START".

EP deputāts norāda, ka Putina runa atgādināja bijušā Irākas diktatora Sadama Huseina runas. Arī liela daļa Huseina runas bija veltītas Rietumu gānīšanai, pēcāk diktators vispār vairs neizvēlējās izteicienus.

Ijabs norāda, ka runās atšķirības tikpat vairs nav saskatāmas. Putins runā, ka Rietumi, izmantojot tradicionāli konservatīvo retoriku, mēģina iznīcināt tradicionālās ģimenes, turklāt Rietumos valda viena vienīga pedofilija, kas liecina par radikalizāciju.

Ijabs akcentēja, ka, skatoties uz runas uzbūvi, grūti nepamanīt, ka liela runas daļa patiesībā bija veltīta savas sabiedrības nomierināšanai attiecībā uz ekonomiskajiem jautājumiem. Tāpat viņš solīja atbalstus, atlaides un priekšrocības tiem, kas tādā vai citādā veidā no Krievijas puses ir iesaistīti karadarbībā.

Putins vēlas nomierināt sabiedrību, kura pakāpeniski sāk sajust kara ekonomiskās sekas. Sankcijas nestrādā uzreiz, lai tās dotu efektu ir vajadzīgs laiks.

Taujāts, vai runa būtu citādāka, ja vakar ASV prezidents Džo Baidens nebūtu ieradies Ukrainā, Ijabs pieļāva, ka nekas daudz nebūtu mainījies, jo Putins savā retorikā ir radikalizējies tik tālu, ka ASV ir sātans, kas grib iznīcināt krievu nacionālo identitāti, ievilināt krievu bērnus izvirtībā un visādos citādos veidos grib sagraut Krieviju.

Ijaba ieskatā, Krievijas auditorija, iespējams, gaidīja no Krievijas prezidenta viņa skatījumu par situācijas attīstību pašā Ukrainā. Ļaudis gaidīja, ka Putins varētu izsludināt mobilizāciju un komentēs, cik tālu Krievija grasās šajā karā piedalīties.

"Putina vēstījums ir tāds, ka kara patiesie mērķi nav tautas darīšana. Viņš karos tik ilgi, cik gribēs. Vienlaikus ir skaidrs, ka viņam nav ne jausmas, pie kāda rezultāta karš var novest. Ir sajūta, ka, neraugoties uz smago situāciju karalaukā, runa par risinājumu, kas būtu balstīts Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanā, nav," sacīja EP deputāts.

Viņš arī norādīja, ka formāli Krievijai ir pievienoti četri Ukrainas apgabali, kurus Krievijas prezidents uzskata par saviem un atdot tos netaisās.

EP deputāta ieskatā, ir zīmīgi, ka Putina runas laikā notika raķešu uzbrukums Hersonai.

Tas liek domāt, ka Putins šādā veidā signalizēja, ka nekādas piekāpšanās no viņa puses nebūs.

"Domāju tas savā ziņā ilustrē to, ko mēs dzirdējām Minhenes Drošības konferencē. Mums diemžēl ir jārēķinās ar ilgstošu un ilgu karu. Jāatzīmē, ka Putina runa nebija nedz samiernieciska, nedz konstruktīva. Viņš atkārtoja visu to, ko mēs vairākas reizes dzirdējām visa pagājušā gada laikā," sacīja politiķis.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu