Video Uz aizsardzības mācības rēķina varētu samazināt sporta stundu skaitu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Zemessardzes 3.Latgales brigādes mācību poligonā "Meža Mackeviči" notiek militārās mācības "Claymore Soaring".
Zemessardzes 3.Latgales brigādes mācību poligonā "Meža Mackeviči" notiek militārās mācības "Claymore Soaring". Foto: Ivars Soikāns/LETA

No nākamā gada vidējās izglītības programmās obligāta būs valsts aizsardzības mācība (VAM), taču tā joprojām nav iekļauta izglītības standartā. Lai samērotu jau tā lielo slodzi skolēniem, var nākties samazināt atsevišķu apgūstamo priekšmetu skaitu – Valsts izglītības un satura centrs (VISC) skatās sporta stundu virzienā.

Pašlaik izglītojamie 10. un 11. klasē var brīvprātīgi izvēlēties apgūt valsts aizsardzības mācību (VAM). Šajā mācību gadā 147 izglītības iestādes īsteno VAM.

Taču aiznākamajā mācību gadā valsts aizsardzības mācība gan būs obligāts mācību priekšmets. Tomēr aizvien turpinās diskusijas, kā šīs mācības ieviešanu visiem skolēniem sabalansēt ar pārējo izglītības saturu.

Palielināt mācību slodzi vai koriģēt esošās stundas.

Pret esošās 36 stundu slodzes palielināšanu skolēniem iebilst atbildīgā ministrija - Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Tā argumentē, ka jau tagad esot intensīvs izglītības saturs.

IZM uzsver, ka pareizāka stratēģija būtu samazināt jau tagad apgūstamo stundu skaitu konkrētos mācību priekšmetos.

"Mūsu piedāvājums ir samazināt stundu skaitu noteiktos mācību priekšmetos. Mēs skatāmies sporta virzienā. Visticamāk, par vienu stundu samazināsim sporta nodarbību skaitu.

Pamatkursa līmenī, iespējams, arī sociālās zinības," Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēdē norādīja VISC vadītāja Liene Voroņenko.

Valsts aizsardzības mācība ir daļa no kopējā visaptverošās aizsardzības plāna. Lai gan no aiznākamā mācību gada tā būs obligāta, izglītības nozarē aizvien izskan viedokļi, ka to vajadzēja saglabāt kā izvēles priekšmetu.

Valsts aizsardzības mācību vispārējās izglītības saturā paredzēts iekļaut līdz šā gada rudenim.

Vairāk skaties LTV sižetā!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu