ID kartes nebūs obligāti jāpaspēj iegūt līdz maijam (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeima ceturtdien, 23. februārī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, atsakoties no 1. maija kā datuma personas apliecības jeb eID kartes obligātai saņemšanai.

Likuma grozījumu sākotnējo variantu virzīja Zaļo un zemnieku savienība un vēlāk tas tika precizēts parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā ar Saeimas Juridiskā biroja atbalstu.

Likumā reizē saglabāta pakāpeniska virzība uz obligātu nepieciešamību pēc personas apliecības. Šodien pieņemtās izmaiņas nosaka, ka personām, kurām līdz šī gada 30.aprīlim būs izsniegta tikai pase, eID karte kļūs obligāta tad, kad beigsies pases derīguma termiņš.

Tāpat personas apliecība būs obligāta, sasniedzot 15 gadu vecumu, kad obligāti jāizņem personu apliecinošs dokuments.

Ja iedzīvotājs vēlēsies, tad klāt pie personas apliecības varēs izņemt arī pasi.

Iepriekš likumā bija paredzēts, ka personas apliecība pilsoņiem vai nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu, būtu kļuvusi obligāta no 1.maija, - tagad nolemts šo normu no likuma svītrot.

Likuma izmaiņas veiktas, jo patlaban ir apgrūtināta dokumentu formēšana ļoti lielā cilvēku skaita pieplūduma dēļ ierobežotā termiņā.

Izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc grozījumu izsludināšanas.

Attiecīgās izmaiņas rosināja veikt arī iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), kurš tagad uzsver, ka grozījumi likumā pieņemti, lai iedzīvotājiem nav jāstāv garās rindās.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze pauž, ka eID kartes kā obligāta dokumenta pakāpeniska ieviešana vērtējama ļoti pozitīvi. Tas ļaus PMLP "samazināt rindas pēc dokumentiem, un iedzīvotājiem būs daudz ērtāk saņemt šo dokumentu tikai tad, kad viņu pasei beigsies derīguma termiņš, tā izvairoties no garām rindām," uzsver PMLP vadītāja.

PMLP atgādina, ka visas 29 nodaļas turpina noformēt un izsniegt pases un personas apliecības jeb eID kartes primāri "dzīvās rindas" kārtībā. Tāpat konkrētā dienā iespējams attālināti pieteikt elektronisko kārtas numuru rindā, izmantojot mobilo lietotni "Qticket".

Šis risinājums ļauj PMLP klientiem attālināti iestāties rindā, tādējādi jau iepriekš uzzinot, kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks un provizoriskais laiks, kad pienāks kārta saņemt pakalpojumu.

Lai pakalpojumu saņemšana noritētu veiksmīgi, uz jaunās pases un/vai eID kartes nomaiņu obligāti jāņem līdzi vecais personu apliecinošais dokuments, kas būs jānodod nodaļā, skaidro PMLP pārstāvji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu