Ungārijas parlaments vēl diskutēs par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO, norāda Orbāns (8)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Foto: lev radin/Shutterstock

Lai Ungārijas parlaments varētu balsot par Somijas un Zviedrijas uzņemšanas NATO ratifikāciju, nepieciešamas turpmākas parlamenta frakciju sarunas, piektdien paziņojis premjerministrs Viktors Orbāns.

Orbāns radiointervijā sacīja, ka ir aicinājis deputātus no viņa vadītās konservatīvās partijas "Fidesz" balsot par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO, par ko Ungārijas parlaments plāno sākt debates trešdien. Vienlaikus premjerministrs atzina, ka daži deputāti neizjūt "daudz entuziasma" pret NATO paplašināšanos un viņi vēlas turpmākas diskusijas.

"Fidesz" preses pārstāvji nav atbildējuši uz ziņu aģentūras "Reuters" jautājumiem, kad un kādā formātā plānotas diskusijas, lai mazinātu Ungārijas valdošās partijas frakcijas bažas, par kurām pirmo reizi kļuva zināms tikai šonedēļ, lai gan ratifikācijas process Ungārijas parlamentā apstājies jau jūlijā.

Orbāns uzsvēra, ka Ungārija atbalsta Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO, tomēr esot jāuzklausa arī Turcijas paustās bažas par Zviedrijas atbalstu cilvēkiem, kurus Ankara uzskata par teroristiem.

"Mums jāpievērš uzmanība Turcijai, jo beigās viss process apstāsies. Ja nebūs risinājuma Turcijas problēmai, paplašināšanās var ciest neveiksmi," uzsvēra Orbāns.

Viņš paskaidroja, ka daļa valdošās partijas deputātu bažījoties arī par NATO un Krievijas robežas pagarināšanos par 1000 kilometriem pēc abu Ziemeļvalstu uzņemšanas un tādējādi, viņuprāt, Somijas uzņemšana aliansē radot ģeopolitiskus riskus.

Savukārt citiem deputātiem neesot pieņemams tas, ka, kā apgalvoja Orbāns, Somija un Zviedrija izplata klajus melus par Ungārijas demokrātijas un tiesiskuma stāvokli.

Ungārijas parlamenta dienaskārtība, liecina, ka debates parlamentā par Zviedrijas un Somijas uzņemšanu NATO notiks nākamajā nedēļā un balsojums par katru valsti atsevišķi notiks no 6.marta līdz 9.martam.

Zviedrija un Somija gadu desmitiem bija atteikušās iestāties NATO, bet mainīja domas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pērn 24.februārī.

2022.gada maija vidū abas valstis lūdza tās uzņemt NATO, un 30 NATO dalībvalstu vēstnieki jūlijā Briselē parakstīja Zviedrijas un Somijas iestāšanās protokolus, bet visām NATO dalībvalstīm ir jāratificē šie protokoli atbilstoši katras valsts likumiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kuras joprojām nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas lūgumus pievienoties. Ungārija ir paziņojusi, ka plāno apstiprināt Zviedrijas un Somijas pievienošanos, sakot, ka tai nav iebildumu. Turcija paziņojusi, ka ir gatava apstiprināt Somijas uzņemšanu, taču bremzē Zviedrijas pievienošanos aliansei.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu