Orbāns atbalsta Ķīnas "miera plānu" Ukrainai (12)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pirmdien diskusijā parlamentā atbalstīja Ķīnas miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā.

Ungārijas premjers kārtējo reizi izteica tēzi, ka Krievijas karu Ukrainā var izbeigt tikai ar miera līgumu. Budapešta arī uzsvēra, ka pasaules vairākums esot par šādu notikumu attīstības plānu.

"Mēs arī uzskatām Ķīnas miera plānu par svarīgu un to atbalstām," paziņoja Orbāns.

Viņš pauda uzskatu, ka "daudziem" ir mērķis iesaistīt Ungāriju karā un piespiest pārdot ieročus, un aicināja parlamenta deputātus "nepadoties šādām provokācijām".

Ungārijas opozīcijas partijas "Demokrātiskā koalīcija" līderis Ferencs Ģurčāņs kritizēja Orbāna uzskatus ar retorisku jautājumu "Vai varētu būt, ka Ungārijas premjers ir Krievijas Federācijas aģents?" un nosauca premjera izturēšanos par apkaunojošu.

"Jūs pēc būtības atbalstāt slepkavas mieru. Jūs tiešām gribat, lai Ukraina padotos. Apkaunojoša domāšana un apkaunojoša izturēšanās," uzsvēra Ģurčāņs.

Ķīna 24. februārī oficiāli nāca klajā ar savu miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā. Plāns sastāv no 12 punktiem, un Pekina tajā karu ir nosaukusi par "Ukrainas krīzi".

Ķīna šajā plānā aicina uz pamieru un miera sarunu uzsākšanu starp Krieviju un Ukrainu, kā arī aicina izbeigt Rietumu sankcijas pret Krieviju, veikt pasākumus kodolobjektu drošības garantēšanai, izveidot humānos koridorus civiliedzīvotāju evakuācijai, un spert soļus graudu eksporta nodrošināšanai.

Miera plānā galvenokārt tika izklāstītas jau ilgi zināmas Pekinas pozīcijas, tostarp pieminēta vajadzība "efektīvi garantēt [visu valstu] suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti". Tajā arī aicināts izbeigt "Aukstā kara mentalitāti", kā Ķīna parasti dēvē tās ASV piedēvēto hegemoniju un iejaukšanos citu valstu lietās.

"Kādas valsts drošība nevar būt uz citu valstu drošības rēķina, un reģionālo drošību nevar garantēt ar militāro bloku stiprināšanu vai pat paplašināšanu," teikts publicētajā plānā. "Ir nopietni jāuztver un pienācīgi jāizturas pret visu valstu leģitīmajām drošības interesēm un bažām."

Ķīna ir apgalvojusi, ka ievēro neitralitāti Krievijas-Ukrainas konfliktā, tomēr tai ir "neierobežotas" attiecības ar Krieviju. Ķīna arī atteikusies kritizēt Krievijas iebrukumu Ukrainā vai pat to šādi nosaukt, bet ir apsūdzējusi Rietumus šī konflikta izprovocēšanā un "uzkurināšanā" ar aizsardzības ieroču piegādāšanu Ukrainai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir paziņojis, ka šis Ķīnas miera plāns ir tikai Pekinas domu izpaudums. Viņš gan atzina par labu to, ka Ķīna ir sākusi runāt par karu Ukrainā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu