Somijas un Zviedrijas dalība NATO ir augstākā prioritāte, uzsver Stoltenbergs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Somijas un Zviedrijas dalība NATO ir augstākā prioritāte, otrdien norādījis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, mudinot Turciju un Ungāriju bez kavēšanās ratificēt abu ziemeļvalstu uzņemšanu.

Ceļā uz to, lai nodrošinātu abu valstu dalību NATO, ir panākts progress, Helsinkos ar Somijas premjerministri Sannu Mariju kopīgajā preses konferencē atzina Stoltenbergs, tiesa, tuvākas detaļas neatklājot.

"Esmu absolūti pārliecināts, ka gan Somija, gan Zviedrija kļūs par NATO dalībvalstīm," viņš piebilda.

"Mans vēstījums jau labu laiku... ir pienācis laiks pabeigt ratifikācijas procesu. Laiks, lai ratificētu gan Budapeštā, gan Ankarā, ir tagad," uzsvēra Stoltenbergs.

Somija un Zviedrija pilnā mērā atbilst uzņemšanas kritērijiem un ir "izpildījušas to, kas tām bija jādara" pēc pieteikšanās aliansei maijā, norādīja NATO vadītājs.

Somijas premjere savukārt brīdināja, ka līdz ar abu ziemeļvalstu uzņemšanas procesa palēnināšanos pastāv risks, ka vājināsies NATO reputācija un tās atvērto durvju politika jaunām dalībvalstīm.

Turcija piekritusi nākammēnes Briselē atsākt sarunas ar Somiju un Zviedriju par to uzņemšanu NATO, lai izlīdzinātu domstarpības, kas Ankarai ir īpaši attiecībās ar Zviedriju, pavēstīja Stoltenbergs.

Ungārijas parlaments skaidri apliecinājis, ka izvērtēs ratifikāciju tuvāko dienu laikā, piebilda alianses vadītājs, paužot cerību ka drīzumā gaidāms pozitīvs iznākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu