Straume: Nedaudz pieaugusi uzņēmēju gatavība kukuļot, lai uzvarētu kādos iepirkumu konkursos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.
KNAB priekšnieks Jēkabs Straume. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā korupcija noteikti nepieaug, tā drīzāk mazinās, tomēr samazinājums nav tik ātrs, kā varētu vēlēties, intervijā Latvijas Radio sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

Viņš atzina, ka saskaņā ar biroja pērn veiktu pētījumu ir nedaudz pieaugusi uzņēmēju gatavība kukuļot, lai uzvarētu kādos iepirkumu konkursos, tāpēc KNAB vēl ir daudz jāstrādā, lai šo tendenci izskaustu.

Pēdējie korupcijas uztveres indeksa dati liecinot, ka atsevišķās jomās Latvijas rādītāji uzlabojas, taču ir arī negatīvas tendences, kas galvenokārt saistītas ar Covid-19 pandēmiju, ekonomikas sabremzēšanos un kara sekām. KNAB tuvākajā laikā nākšot klajā ar pētniecisku analīzi, lai skaidrāk parādītu sabiedrībai, "kur tad mēs esam un kas ir tās problemātiskās lietas".

Vaicāts, vai nav tā, ka korupcija kļūst arvien rafinētāka un klasisko kukuļošanu nomaina citas noziegumu formas, piemēram, karteļi, Straume atbildēja, ka arī karteļi iet roku rokā ar kukuļiem. "Ja pasūtītājs (..) nepamana to acīmredzamo lietu, ka šeit, visticamāk, ir notikusi cenu sarunāšana, tad ir jāmeklē iemesls, kāpēc nepamana, un acīmredzot tas varētu būt kukulis," pieļāva KNAB priekšnieks.

Viņš arī atkārtoja vakar Saeimas komisijā pausto, ka gribētos, lai tiesu piemērotie sodi par koruptīviem noziegumiem būtu lielāki. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nekādā gadījumā nevēlas kritizēt neatkarīgu tiesnešu pieņemtus lēmumus, bet gan tikai pauž savu kā korupcijas apkarotāja redzējumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu