VP priekšnieks: Stāsti par ārkārtīgi lielu uzbrukumu skaitu Latvijā esošajiem ukraiņiem - mīts (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks Foto: Lita Millere/LETA

Sociālajos tīklos izplatītā informācija par to, ka Latvijā ir ārkārtīgi liels uzbrukumu skaits ukraiņiem, ir mīts, trešdien, 1. martā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Saistībā ar karu Ukrainā ir pieaugušas dažādas naida izpausmes, bet policija veic aktīvu darbu kopā ar Valsts drošības dienestu.

Pērn reģistrēti seši noziegumi pēc Krimināllikuma panta pa genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu, astoņi noziegumi pēc likuma panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu un seši - par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu.

Pērn kriminālvajāšanai nodoti astoņi kriminālprocesi par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu, kā arī 13 lietas par par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.

Policijā reģistrētie notikumi galvenokārt saistīti ar dažādiem naidu kurinošiem uzrakstiem uz ēku fasādēm, interneta vidē paustiem komentāriem un izvietotiem video materiāliem, kā arī 2022.gada notikumi pamatā saistīti ar Krievijas sākto karu Ukrainā.

"Saistībā ar Krievijas īstenoto karu tas ir mīts, ka ir ārkārtīgi liels uzbrukumu skaits ukraiņiem un tamlīdzīgi. Nu tā gluži nav," norādīja Ruks.

Pērn kopumā reģistrēti 214 noziedzīgi nodarījumi pēc sākotnējās informācijas var būt saistīti ar karadarbību Ukrainā vai kuros iesaistīti Ukrainas pilsoņi. Kopumā sākti 202 kriminālprocesi. 57% ir noziegumi pret īpašumu.

Sadaļā par noziegumiem Latvijā, kas saistīti ar Krievijas īstenoto karu Ukrainā, kopumā iesaistīti 111 Ukrainas valstspiederīgie, proti, 75 ir cietušie, 23 ir pārbaudāmās personas, divas aizturētas personas, trīs aizdomās turētie un astoņi liecinieki.

"Pamatā tās ir mantu zādzības un īpašumu bojāšanas, taču šeit ir stāsts, vai zādzība no auto bija tāpēc, ka Ukrainas numurzīmes, vai vienkārši narkomāns gājis garām un izsitis logu," norādīja Ruks.

Apmēram 20% cietušo Ukrainas valstspiederīgo ir cietuši no noziegumiem, kas satur iespējamas naida nozieguma pazīmes, pret pārējām cietušām personām paveiktie noziegumi veikti ar citu nolūku, nevis šo personu valstiskās piederības dēļ.

Kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā Latvijā kopumā reģistrēti 626 notikumi par Militāro agresiju un totalitāro režīmu slavinošu simbolu izmantošanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu