Ģimenes ārstu prakses joprojām nav saņēmušas finansējumu par janvāri

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide Foto: Ieva Čīka/LETA

Ģimenes ārstu prakses joprojām nav saņēmušas finansējumu par janvāri, apstiprināja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka situācija ir gaužām bēdīga, šobrīd jau ir marts, bet finansējums par janvāri joprojām nav saņemts. Nacionālais veselības dienests (NVD) esot sūtījis ziņu, ka radušās problēmas ar programmatūrām un rēķiniem, kā rezultātā maksājums tiks atlikts, tomēr ģimenes ārsti varot prasīt avansu, tādējādi saņemot kaut nelielu finansējuma apmēru.

Veide gan atzina, ka maksimālā summa, ko var prasīt avansā, ir līdz 4000 eiro, un pamatā iespējams saņemt 2000 līdz 3000 eiro. Tomēr ģimenes ārstiem vēl jāizmaksā algas māsām, kā arī jāmaksā par komunālajiem pakalpojumiem, īri un jāuztur prakse kā tāda. Viņas vērtējumā, izdevumi ir daudz lielāki nekā maksimālā summa, ko NVD varot piešķirt.

"Mums tika solīts, ka tuvākajā laikā tiks apstiprināti rēķini par janvāri, bet pat, ja to izdara, tad naudu viņi pārskaitīs tikai 20 dienu laikā. Šobrīd notiek tikai apstiprināšana, un varbūt marta vidū saņemsim samaksu par janvāri," sacīja Veide.

Viņa norādīja, ka pagaidām arī nav skaidrs, kad varētu piešķirts finansējums par februāri.

Latvijas Lauku ģimenes asociācijas vadītāja, Saeimas opozīcijas deputāte Līga Kozlovska (ZZS) norādīja, ka tikai Rīgas reģions nav saņēmis rēķinu, savukārt lauku reģioniem tas ir sagatavošanas procesā.

Viņa gan piebilda, ka ik gadu NVD pēdējā brīdī paziņo, ka ģimenes ārsti var ņemt avansu, un, viņasprāt, situācija nav normāla. Turklāt šobrīd nav arī pieņemts valsts budžets, bet cilvēku dzīve turpinās. Pēc viņas paustā, NVD esot solījis, ka par februāri avanss nebūs jāprasa, bet tas vēl nav skaidrs un ģimenes ārsti turpinās sekot līdzi situācijai.

Kā skaidroja NVD, iestāde 1.martā sāka maksājumu veikšanu ģimenes ārstu praksēm par sniegtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem 2023.gada janvārī. Atbilstoši starp NVD un ģimenes ārstu praksēm noslēgtajam līgumam maksājuma veikšanā tiek ievērots noteiktais termiņš, tas ir, maksājums var tikt veikts līdz 7.martam.

NVD norādīja, ka, atšķirībā no citiem mēnešiem, katra gada janvārī maksājums tiek veikts nedaudz vēlāk, jo, lai apstrādātu datus Vadības informācijas sistēmā, kurā ģimenes ārstu prakses ievada talonus par sniegtajiem pakalpojumiem, sākumā ir nepieciešams noslēgt datu apstrādi un norēķinus par iepriekšējo gadu - šajā gadījumā - 2022.gadu. Kad tas ir pabeigts, sistēmā ir iespējams sākt jaunā gada talonu apmaksu. Ņemot vērā, ka atsevišķu NVD līgumpartneru ievadītajos talonos tiek konstatētas neprecizitātes un iestādēm tiek lūgts tajos veikt precizējumus, ir nepieciešams papildu laiks, līdz ar to norēķinus NVD var veikt nedaudz vēlāk nekā ierasti.

Vienlaikus NVD atzīmēja, ka citos mēnešos tas vienmēr cenšas veikt norēķinus ātrāk nekā līgumā noteikto 20 dienu laikā.

Februārī NVD bija nosūtījis ģimenes ārstu praksēm e-pastu par prognozējamo situāciju ar janvāra norēķiniem, kas ietvēra arī informāciju par līgumā noteikto punktu, ka ģimenes ārsta prakse var pieprasīt NVD avansa maksājumu par šī gada janvāri. No kopumā 1137 ārstniecības iestādēm un ārstu praksēm, kas sniedz ģimenes ārsta pakalpojumus, iesniegums par avansa maksājumu tika saņemts no 19% jeb 211 iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu