Igaunijā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, un gaidāms, ka visvairāk vietu Rīgikogu iegūs valdošā liberālā Reformu partija, bet otrs lielākais balsu skaits paredzams opozīcijā esošajai nacionālpopulistiskajai Konservatīvajai tautas partijai (EKRE).

Pēdējās priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija varētu iegūt apmēram ceturtdaļu balsu, bet otro lielāko balsu skaitu saņems bijušā finanšu ministra Martina Helmes vadītā EKRE, kas reitingos no reformistiem atpaliek par vairākiem procentpunktiem.

Gaidāms, ka trešajā vietā būs opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kuru aptaujās atbalstījuši 16-18% respondentu. Parlamenta spīkera un bijušā premjerministra Jiri Ratasa vadītā Centra partija, kas ilgstoši ir pie varas Tallinas pašvaldībā, ir populārākais politiskais spēks Igaunijas krievvalodīgo pilsoņu vidū.

Ap 10% balsu varētu saņemt parlamentā nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200", ierindojoties ceturtajā vietā.

Paredzams, ka 5% barjeru iekļūšanai Rīgikogu izdosies pārvarēt arī abām valdošās koalīcijas pastarītēm - iekšlietu ministra Lauri Lēnemetsa vadītajai Sociāldemokrātiskajai partijai un bijušā lauksaimniecības ministra Helira Valdora Sēdera vadītajai nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme".

Reformu partija, "Igaunija 200" un sociāldemokrāti ir paziņojuši, ka nekādā gadījumā neveidos valdošo koalīciju ar EKRE.

Vairākās aptaujās īsi pirms vēlēšanām EKRE reitings tikai nedaudz atpalika no Reformu partijas reitinga, tāpēc vairāki analītiķi pieļāva, ka EKRE vēlēšanās varētu iegūt vairāk balsu nekā Reformu partija. Savukārt Igaunijas prezidents Alars Kariss intervijā reģionālajam laikrakstam "Louna-Eesti Postimees" paziņoja, ka varētu neuzticēt valdības veidošanu vēlēšanās uzvarējušās partijas līderim, ja būs skaidrs, ka viņš nespēj izveidot valdošo koalīciju.

Vēlēšanās startē arī konservatīvā partija "Labējie", kurai pašreizējā parlamenta sasaukumā ir viens pie frakcijām nepiederošs deputāts, kā arī partija "Igaunijas zaļie" un Apvienotā kreisā partija, kuras pašlaik Rīgikogu nav pārstāvētas. Nav gaidāms, ka šīs partijas gūs pietiekamu atbalstu, lai iekļūtu parlamentā.

Iepriekšējā balsošana internetā un vēlēšanu iecirkņos sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram bija nobalsojuši 47,3% reģistrēto vēlētāju.

Vēlēšanu dienā svētdien iespējams balsot, tikai izmantojot papīra biļetenus.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu