Vajadzēs 300 gadus, lai pasaulē panāktu dzimumu līdztiesību, norāda ANO ģenerāsekretārs (2)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: AP/Scanpix

Dzimumu līdztiesības jomā panāktais izrāviens "gaist mūsu acu priekšā, un būs vajadzīgi "vēl 300 gadi", lai pasaulē panāktu dzimumu līdztiesību, pirmdien, dienu pirms Starptautiskās sieviešu dienas, paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Gutērrešs norādīja, ka tādas problēmas kā augsti mirstības rādītāji dzemdībās, jaunu meiteņu izprecināšana, kā arī uzbrukumi meitenēm par to, ka viņas apmeklē skolu, ir pierādījums, ka dzimumu līdztiesība pasaules mērogā samazinās.

"Sieviešu tiesības tiek pārkāptas un apdraudētas daudzviet pasaulē," teica Gutērrešs, īpaši izceļot Afganistānu, kur "sievietes un meitenes tiek izdzēstas no sabiedriskās dzīves".

"Krīzes un konflikti vislielāko iespaidu atstāj uz sievietēm un meitenēm," viņš turpināja, kā piemēru minot Krievijas sākto karu Ukrainā. ANO pagājušajā gadā aicināja sākt izmeklēšanu par izvarošanas un seksuālas vardarbības gadījumiem pret sievietēm un bērniem Krievijas iebrukuma laikā.

Gutērrešs arī norādīja, ka "daudzviet sievietēm tiek atņemtas seksuālās un reproduktīvās tiesības", taču nenosauca konkrētas valstis. Pēdējos divos gados sieviešu tiesības uz abortu ierobežotas vairākos ASV štatos, kā arī Polijā, kur aborti faktiski ir aizliegti, neskaitot atsevišķus izņēmuma gadījumus.

Gutērrešs pauda, ka dzimumu līdztiesība jāstiprina "kolektīvā veidā" un "steidzami", kā iespējamos instrumentus minot izglītības un darba iespēju stiprināšanu sievietēm, īpaši jaunattīstības valstīs, un veicinot sieviešu un meiteņu iesaisti zinātnes un tehnoloģiju jomā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu