Noraida opozīcijas priekšlikumus par naudu latviešu valodas apguvei un jaunuzņēmumu atbalstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
2023. gada valsts budžeta debates Saeimā
2023. gada valsts budžeta debates Saeimā Foto: Valdības māja

Saeimas vairākums noraidīja opozīcijas priekšlikumus par papildu naudas piešķiršanu latviešu valodas apguve programmām, nevalstiskajām organizācijām un jaunuzņēmumu atbalstam.

Tika noraidīts "Progresīvo" priekšlikums par 3,9 miljonu eiro līdzekļu piešķiršanu latviešu valodas apguves programmām pieaugušajiem.

Deputāte Antoņina Ņenaševa (P) akcentēja, ka pašvaldībās, kur latviešu valodas kursi jau ir pieejami, tie ir ļoti pieprasīti un brīvās vietas "izķer" burtiski dažu stundu laikā.

To, ka pašlaik minētajam mērķim nav pietiekoši līdzekļi, apzinās arī Kultūras ministrijā un Izglītības un zinātnes ministrijā, skaidroja Ņenaševa.

Līdzekļu piešķiršana parādītu, ka latviešu valodas apguve deputātiem rūp ne tikai vārdos, bet arī darbos, uzsvēra deputāte.

Koalīcijas politiķi līdzekļu nepiešķiršanu gan pamatoja ar to, ka līdzekļi prasīti no dotācijas zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem.

"Progresīvie" savukārt skaidroja, kāpēc no attiecīgās naudas būtu iespējams finansēt latviešu valodas apguves programmas.

Parlamentārietis Andris Šuvajevs (P), uzsverot nevalstisko organizāciju (NVO) lomu Latvijā, tajā skaitā, Covid-19 pandēmijas laikā, aicināja atbalstīt "Progresīvo" priekšlikumu par 2,5 miljonu eiro piešķiršanu Nacionālajam NVO fondam, kas sekmētu pilsoniskās sabiedrības attīstību un stiprinātu Latvijas NVO kapacitāti.

Arī šo rosinājumu parlaments noraidīja.

Atbalstu nesaņēma arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšlikumi par 2,7 miljonu eiro finansējumu investīcijām eksportējošos uzņēmumos un 1,2 miljonu eiro papildus finansējums jaunuzņēmumu nozares ekonomiskās attīstības veicināšanai, investoru tīkla Latvijā paplašināšanai un perspektīvu projektu atbalstam.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) norādīja uz dažādiem atbalsta instrumentiem jaunuzņēmumiem, kas jau paredzēti valsts budžetā. Salīdzinājumā ar 2022. gadu līdzekļi šogad ir pieauguši, tāpat lielāku naudas summu paredzēts piešķirt 2024. gadā, atzīmēja ministre.

Deputāti noraidīja arī ZZS priekšlikumu par astoņu miljonu eiro finansējumu, lai segtu īres māju būvniecības sadārdzinājumu inflācijas dēļ.

Šo priekšlikumu aicināja atbalstīt gan ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis, gan arī "Progresīvo" deputāts Šuvajevs, kurš akcentēja, ka tieši lielāka pieejamība mājoklim mazinātu Latvijas iedzīvotāju materiālo nevienlīdzību.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima trešdien, 8. martā jau vairākas stundas skata galīgajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu