Zelenskis atbalsta protestētājus Gruzijā

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicis atbalstu protestētājiem Gruzijā, norādot, ka Ukraina vēlas būt Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts kopā ar "draudzīgo Gruziju".

"Vēlos pateikties visiem, kuri šajās dienās Gruzijas ielās un laukumos turēja paceltus Ukrainas karogus. Vēlos pateikties par mūsu nacionālās himnas atskaņošanu Tbilisi. Tās ir cieņa pret Ukrainu, un es gribu pretī izrādīt patiesu cieņu pret Gruziju," savā uzrunā paziņoja Zelenskis.

"Nav tāda ukraiņa, kas nevēlētu panākumus mūsu draudzīgajai Gruzijai. Demokrātiskos panākumus. Eiropeiskos panākumus. Mēs gribam būt Eiropas Savienībā, un mēs tur arī būsim. Mēs gribam, lai Gruzija būtu Eiropas Savienībā, un es esmu pārliecināts, ka tā tur būs. Mēs gribam, lai Moldova būtu Eiropas Savienībā, un es esmu pārliecināts, ka arī tā tur būs. To ir pelnījušas visas Eiropas brīvās tautas."

Gruzijas policijas specvienības pēc pusnakts galvaspilsētā Tbilisi izdzenājušas protestētājus pret likumu par "ārvalstu aģentiem".

Tbilisi trešdienas vakarā protestā pie parlamenta ēkas piedalījās vismaz 10 000 cilvēku. Vairākas stundas protests notika salīdzinoši mierīgi, bet situācija saasinājās neilgi pirms pusnakts, kad daļa protestētāju sāka aplekt parlamenta ēku un mēģināja sist stiklus un izlauzties caur ēkas vārtiem.

Policija pret protestētājiem lietoja ūdens metēju, trokšņa granātas un asaru gāzi. Pēc tam policija izdzenāja protestētāju Rustaveli prospektā un pilnībā ieņēma laukumu iepretim parlamentam.

Protestētāji pieprasīja atsaukt no parlamenta pirmajā lasījumā pieņemto likumprojektu un atbrīvot iepriekš aizturētos demonstrantus. Likumprojekts, kurš saņēmis sākotnējo apstiprinājumu, paredz iekļaut "ārvalstu aģentu" sarakstā nevalstiskās organizācijas (NVO) un medijus, kas, neskaitot ieņēmumus no reklāmām, vismaz 20% finansējuma saņem no ārvalstīm. Par atteikšanos no reģistrēšanās "ārvalstu aģentu" reģistrā varēs uzlikt 25 000 laru jeb 8800 eiro lielu sodanaudu.

Likumprojekts izpelnījies salīdzinājumus ar Krievijas 2012.gadā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu, ko Kremlis izmantojis opozīcijas apspiešanai un neatkarīgo mediju slēgšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu