Austrumu slimnīca trešo reizi uzņēmusi Ukrainas karā smagi cietušos karavīrus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs.
Ukrainas karogs. Foto: Anton27/Shutterstock

Ceturtdien, 9. martā, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) trešo reizi uzņēma Ukrainas karā smagi cietušos karavīrus, informē slimnīcas pārstāvji.

Kā ziņo RAKUS, uz Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku tika atgādāti 25 Ukrainas karā smagi cietušie, tostarp, RAKUS specializētajās klīnikās ārstēsies astoņi smagus kara ievainojumus guvušie pacienti, viens pacients tika pārvests ārstēšanai uz Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu, savukārt pārējie 11 pacienti - uz Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari".

RAKUS pārstāvji norāda, ka klīnikā pacientus sagaidīja mediķu komanda un tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings, tostarp dažādi radioloģiskie un laboratoriskie izmeklējumi.

RAKUS valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs un Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs atzīmē, ka, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi slimnīca bija sagatavojusies un nodrošināja raitu prioritizēšanas procesu.

"Tiem pacientiem, kuriem laboratorisko izmeklējumu rezultāti uzrādīs kādas infekcijas klātbūtni, tiks nodrošināti atbilstoši ārstēšanas apstākļi un izolācija. Ārstēšanos Rīgas Austrumu slimnīcā turpinās tie, kuriem ir nepieciešams veikt sarežģītas, vairāku etapu rekonstruktīvas un mikroķirurģiskas operācijas," norāda Višņakovs.

Viņš gan norāda, ka lielākajai daļai no atvestajiem pacientiem funkcionālie traucējumi saglabāsies uz mūžu.

Tāpat RAKUS valdes loceklis un ķirurģijas galvenais speciālists Haralds Plaudiss atzīmē, ka traumu spektrs cietušajiem ir plašs un ievainojumi ir komplicēti.

"Ir gan ekstremitāšu amputācijas, gan plaši locītavu un mīksto audu bojājumi un dažādu smaguma pakāpju spinālie ievainojumi, kur sākotnēji ir nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, bet pēcāk - ilgstoša rehabilitācija," skaidro Plaudis.

Labdarības organizācija "M-help.com" direktors Mārtiņš Medinieks informē, ka līdz šim uz Latviju ir atgādāti 64 pacienti.

"Lai arī ceļš ir salīdzinoši tāls, esam parūpējušies par to, lai atrašanās autobusā būtu pēc iespējas komfortablāka. Tas ir aprīkots ar 7 guļvietām gulošo pacientu pārvadāšanai, skābekļa aparātiem un reanimācijas aparatūru, tāpat ievainotajiem līdzi dodas arī medpersonāls no Ukrainas," norāda Medinieks.

Vienlaikus slimnīcā informē, ka pacientiem, kuriem iepriekš veiktas roku vai kāju amputācijas operācijas tiks izgatavotas un pielāgotas protēzes, kā arī ar viņiem strādās Rehabilitācijas klīnikas rehabitologi, funkcionālie speciālisti un fizioterapeiti, kas palīdzēs ātrāk atlabt un veseļoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu