Sji Dzjiņpins lauž tradīciju un paliek amatā trešo termiņu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins
Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins piektdien pārvēlēts uz trešo piecu gadu termiņu Ķīnas prezidenta amatā, kas faktiski ļaus viņam palikt pie varas uz mūžu.

Sji apstiprināšana amatā uz vēl vienu termiņu Nacionālajā Tautas kongresā bija sagaidāma, jo viņš kopš varas pārņemšanas 2012.gadā nostūmis malā potenciālos konkurentus, bet valdošās komunistiskās partijas augstākos amatus piepildījis ar saviem atbalstītājiem.

Kongresā par Sji nobalsoja 2952 delegātu, pret nebalsoja neviens.

69 gadus vecais Sji oktobrī tika pārvēlēts uz trešo termiņu Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā, pārkāpjot tradīciju, saskaņā ar kuru Ķīnas līderi pie varas atrodas desmit gadus.

Savas varas pirmajos desmit gados pie varas Sji ir kļuvis par vienu no ietekmīgākajiem mūslaiku Ķīnas līderiem un tiek salīdzināts ar Mao Dzedunu, kurš 1949.gadā proklamēja Ķīnas Tautas Republiku - komunistu pārvaldītu vienpartijas valsti - un vadīja valsti ceturtdaļgadsimtu.

Lai gan oficiāli nav noteikumu, kas liegtu līderim amatā būt trešo termiņu, lai izvairītos no Mao vienpersoniskās valdīšanas atkārtojuma, Ķīnas Komunistiskā partija bija pieturējusies pie līdera nomaiņas ik pēc diviem piecu gadu termiņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu