Igaunijas Augstākā tiesa nolemj neizskatīt EKRE sūdzību par vēlēšanu rezultātiem

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
EKRE līderis Martins Helme
EKRE līderis Martins Helme Foto: RAIGO PAJULA/AFP

Igaunijas Augstākā tiesa piektdien nolēma neizskatīt nacionālpopulistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) sūdzību, kurā tā apstrīdējusi parlamenta vēlēšanu elektroniskās balsošanas rezultātus.

Augstākā tiesa norādīja, ka EKRE sūdzība vispirms bija jāiesniedz centrālajā vēlēšanu komisijā, tādēļ šīs sūdzības izskatīšana pašlaik nav Augstākās tiesas kompetencē.

Jau vēstīts, ka sūdzībā partija apgalvoja, ka elektroniskās balsošanas laikā bijušas vairākas anomālijas un tehniskas problēmas, kas liekot apšaubīt elektroniskajā balsošanā izmantotās infrastruktūras uzticamību.

EKRE prasībā arī bija teikts, ka parlamenta vēlēšanu likumā neesot paredzēti elektroniskās balsošanas noteikumi.

Jau ziņots, ka EKRE līderis Martins Helme pēcvēlēšanu naktī solīja apstrīdēt tiesā elektroniskās balsošanas rezultātus.

Pagājušajā nedēļā notikušajās vēlēšanās vairāk nekā puse balsu tika nodotas elektroniski.

Kad pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas svētdienas vakarā centrālā vēlēšanu komisija sāka publicēt pirmos rezultātus no vēlēšanu iecirkņiem, kur tika skaitītas ar papīra biļeteniem nodotās balsis, EKRE izvirzījās pārliecinošā vadībā, apsteidzot Reformu partiju, tomēr, kad pēc dažām stundām balsojumam tika pieskaitītas elektroniski nodotās balsis, par pārliecinošiem līderiem kļuva reformisti.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem liberālajai Reformu partijai būs 37 mandāti, nacionālpopulistiskajai EKRE - 17 mandāti, centriski kreisajai Centra partijai - 16 mandāti, liberālajai partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti un nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti. Pavisam Rīgikogu ir 101 deputāts.

Trešdien Reformu partija, "Igaunija 200" un sociāldemokrāti sāka sarunas par valdošās koalcījas veidošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu