Alvis Hermanis: "Russkij mir" ar saviem pieminekļiem un ielu nosaukumiem "iečurā" savas impērijas robežas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Režisors, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sociālās saziņas vietnē "Facebook" skarbi komentējis pēdējā laika diskusijas par nepieciešamību aizvākt pieminekļus, kas uzstādīti, lai cildinātu padomju varu vai to atbalstījušus cilvēkus.

"Latvieši, sakoncentrējamies!" raksta režisors.

"Pēc divu nedēļu diskusijām atkārtošu teikumu, kas daļēji tās izprovocēja - "russkij mir" ar saviem pieminekļiem un ielu nosaukumiem iečurā savas impērijas robežas. Kā zināms no vēstures, krievijas impērija beidzas tur, kur viņi dabū pa muti. Tā arī ir robeža."

Režisors uzsver, ka pieminekļi un ielu nosaukumi ir ideoloģiski simboli un tiem šai gadījumā nav nekāda sakara ar autoru daiļradi.

"Pēc pagājušā gada 24.februāra šie simboli ir viennozīmīgi mums naidīgas varas simboli un tiem ir jāpazūd no šejienes. Upīša piemineklis centrā stāv tāpēc, ka pēc viņa denunciācijas tika deportēti un aizgāja bojā Sibīrijā viņa kolēģi, citi latviešu rakstnieki. Un nevis tāpēc, ka viņš sarakstījis labas grāmatas.Bet grāmatas, protams, jāturpina lasīt,"piebilst Hermanis.

Kā ziņots, kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā un Krievijas līderu neslēptas jūsmošanas par bijušās Padomju Savienības varenību Latvijā ir aktualizējies jautājums par nepieciešamību aizvākt pieminekļus, kas uzstādīti, lai cildinātu padomju varu vai to atbalstījušus cilvēkus.

TVNET jau ziņoja, ka Rīgas domes Pieminekļu padome pagājušajā nedēļā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1.garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu