ANO ģenerālsekretārs joprojām ir gatavs runāt ar kara noziedznieku Putinu

LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: SIPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs turpinās tikties un runāt ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu arī pēc tam, kad Starptautiskā krimināltiesa (SKT) izdevusi Putina aresta orderi, piektdien preses konferencē paziņoja ANO ģenerālsekretāra biroja pārstāvis Stefans Dižarriks.

"Starptautiskā krimināltiesa ir neatkarīga no [ANO] Sekretariāta, un mēs nekomentējam tās lēmumus," uzsvēra Dižarriks.

"Mēs turpināsim uzskatīt, ka [ANO] ģenerālsekretārs runās ar tiem, ar kuriem viņam jārunā, lai risinātu jautājumus, kas viņam uzdoti," sacīja Gutērreša pārstāvis.

Dižarriks izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai tagadējos apstākļos ANO ģenerālsekretārs var garantēt Krievijas prezidentam piedalīšanos ANO pasākumos, ja tie notiek SKT Romas statūtu parakstītājvalstu teritorijā.

"Kā es jau teicu, tas attiecas uz visiem: [ANO] ģenerālsekretārs vienmēr runās ar tiem, ar kuriem viņam jārunā, lai virzītos uz priekšu (..) Es varu runāt tikai par viņu," atzīmēja Dižarriks.

Jau ziņots, ka SKT ir izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus par ukraiņu bērnu deportāciju.

Krievija nav SKT dalībvalsts un nav skaidrs, kā SKT plāno izpildīt orderi. Arī Ukraina nav SKT dalībniece, taču Kijiva ir pieņēmusi tiesas jurisdikciju un sadarbojas ar tās prokurora biroju.

SKT Romas statūtu dalībnieces ir 123 valstis, starp kurām ir Dienvidamerikas valstis un apmēram puse Āfrikas valstu, tāpēc tām formāli ir jāņem vērā SKT izdotie orderi. Starp valstīm, kas nav parakstījušas un ratificējušas šos statūtus, ir Baltkrievija, Indija, Ķīna, Kazahstāna un Turcija. ASV un Krievija šos statūtus parakstīja, bet vēlāk atsauca savu parakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu