EDSO atzinīgi novērtē Kazahstānas parlamenta vēlēšanās panākto progresu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji pirmdien paziņojuši, ka Kazahstānai būtu jāīsteno demokrātiskākas reformas, bet atzinīgi novērtēja svētdien parlamenta vēlēšanās panākto progresu.

"Juridiskie grozījumi attiecās uz vairākiem iepriekšējiem ODIHR (EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja) ieteikumiem un deva vēlētājiem lielāku izvēli," teikts ODIHR ziņojumā.

"Taču ir nepieciešamas turpmākas izmaiņas tiesiskajā regulējumā, lai nodrošinātu pietiekamu pamatu demokrātisku vēlēšanu norisei," norādīts ziņojumā.

Tajā secināts, ka "saglabājas ierobežojumi konstitucionāli garantēto pamatbrīvību īstenošanai un dažas politiskās grupas joprojām piedalās vēlēšanās kā politiskās partijas".

"Kamēr vēlēšanas ienesa politiskajā arēnā konkurētspējas elementus, dažādi administratīvie šķēršļi negatīvi ietekmēja iespējas uz vienlīdzīgām kampaņām atsevišķiem kandidātiem, kas paši izvirzīja sevi," norādīts ziņojumā.

Novērotāji atzīmēja, ka balsošana "kopumā tika organizēta gludi", taču "tika novēroti būtiski pārkāpumi procedūrā".

Runājot par reformām, kas Kazahstanai vēl jāīsteno, novērotāji minēja iepriekšējās rekomendācijas par brīvību uz miermīlīgu pulcēšanos, vārda brīvību un preses brīvību.

Saskaņā ar balsotāju aptaujām parlamenta vēlēšanās Kazahstānā svētdien uzvarējusi valstī lielākā partija AMANAT, kas atbalsta prezidentu Kasimu Žomartu Tokajevu.

Pēc 2022.gada janvārī notikušajiem protestiem un nemieriem, ko izprovocēja degvielas cenu pieaugums, Tokajevs atbīdīja no varas savu priekšgājēju Nursultanu Nazarbajevu, viņa ģimenes locekļus un sabiedrotos. Šajos protestos dzīvību zaudēja vairāk nekā 230 cilvēki.

Nazarbajevs pārvaldīja Kazahstānu no 1991.gada līdz 2019.gadam un saglabāja lielu politisko ietekmi pēc aiziešanas no amata, taču pēc protestiem Tokajevam izdevies nostiprināt savas pozīcijas.

Aptuveni desmit mēnešus pēc nemieru apspiešanas ar Krievijas karavīru palīdzību Tokajevs sarīkoja pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, kurās, protams, uzvarēja, un pēc tam sasauca jaunas parlamenta vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu