“Ķīna un Krievija aicina visas valstis atbalstīt mieru, attīstību, taisnīgumu, demokrātiju un brīvību,” rakstīts Ķīnas un Krievijas kopīgajā paziņojumā, kurš publicēts pēc Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vizītes Krievijā. Abu līderu tikšanās, lai gan, no vienas puses, varētu tikt uzlūkota kā rutīnas pasākums, ir signāls Rietumu valstīm: Krievijas un Ķīnas attiecības joprojām ir ciešas un tās turpina tuvināties.

Pats paziņojums ierastajā Ķīnas garā ir ļoti vispārīgs. Tajā izmantoti dažādi atslēgas vārdi, kas parādās teju katrā Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina “jaunajā” iniciatīvā. Piemēram, daudz tiek runāts par daudzpusējo pasaules kārtību, tiek apsaukta “atsevišķu valstu” hegemonija un tiek runāts, ka nepieciešams padziļināt sadarbību, lai nodrošinātu mieru un globālo drošību. Tomēr paziņojumā ir atsevišķi izsvērtas pāris lietas, kas, iespējams, signalizē Rietumiem: Ķīnas un Krievijas attiecības kļūst arvien ciešākas.

Par to liecina vairākkārtējs apgalvojums, kas ar zināmu regularitāti atkārtojas daudzviet paziņojumā: “Abas valstis ir gatavas pastiprināt divpusējās attiecības un veidot dialogus vairākās sfērās.” Daudzas no sfērām ir uzskaitītas katrā paziņojuma punktā, piemēram, valstis apņemas veicināt kultūras apmaiņas programmas starp ķīniešiem un krieviem; tās ir gatavas sadarboties izlūkošanas informācijas apmaiņā; tās nospraudušas mērķi “novērst” kosmosa telpas izmantošanu apbruņošanās sacensībām; tās plāno sadarboties zinātnes un pētniecības jomā, lai attīstītu viena otras tehnoloģijas un novērstu iespējamus pandēmiju draudus, u.tml.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X