Polijas vēstnieks atgriezīsies Izraēlā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SAID KHATIB

Izraēla un Polija vienojušās par Polijas vēstnieka atgriešanos Izraēlā, pavēstīja Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens.

"Es šeit ierados, lai atjaunotu attiecības mūsu valstu starpā," Varšavā stāvot līdzās Polijas kolēģim Zbigņevam Rau, sacīja Koens. "Esmu gandarīts, ka mēs vienojāmies par Polijas vēstnieka atgriešanos Izraēlā. Vēstnieka iecelšana ļaus atsākt pastāvīgu diplomātisko darbu."

Abas valstis atsauca vēstniekus 2021.gada augustā, kad Polija bija apstiprinājusi likumu, kas pretenziju pieteikšanu uz Otrā pasaules kara laikā konfiscētajiem īpašumiem padarīja sarežģītāku.

Varšava skaidroja, ka ar likumu tiks palielināta skaidrība nekustamo īpašumu tirgū, savukārt kritiķi apgalvoja, ka tas esot netaisnīgs pret leģitīmiem pretendentiem, arī holokaustā izdzīvojušajiem un viņu ģimenēm.

2022.gada jūlijā, uzlabojoties abu valstu attiecībām, tika apstiprināts Izraēlas jaunais vēstnieks Jakovs Livne. Viņš arī iesniedza savus akreditācijas dokumentus.

Trešdien vēl netika konkretizēts, kad Polijas vēstnieks varētu atgriezties Izraēlā, nedz arī minēts viņa vārds.

Abas valstis trešdien parakstīja vienošanos, ka paredz atsākt Izraēlas jauniešu delegāciju viesošanos Polijā.

Izraēlas Izglītības ministrijas rīkotās vizītes Polijā, arī uz bijušo koncentrācijas nometņu vietām, pērn tika apturētas.

Varšavai bija iebildumi pret to, ka delegācijās ir bruņota apsardze.

Tas rada iespaidu, ka Izraēlas bērniem Polijā ir draudi, turklāt vizītēm Francijā un Vācijā nav šādas apsardzes, norādīja Polijas puse.

"Polija ir apliecinājusi, ka tā ir droša valsts, tāpēc standarta situācijās nav vajadzības pēc pastiprinātiem drošības pasākumiem," trešdien sacīja Rau.

"Izraēla atbalstīja šo viedokli," viņš sacīja, piebilstot, ka tā būs uzņemošās valsts atbildība rūpēties par drošību jauniešu vizīšu gaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu