Ledus bojātas uzbrauktuves dēļ Līgatnes pārceltuve aizvien nepārceļ automašīnas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Līgatnes pārceltuve pār Gauju.
Līgatnes pārceltuve pār Gauju. Foto: Zane Bitere/LETA

Ledus bojātas uzbrauktuves dēļ Līgatnes pārceltuve joprojām nepārceļ automašīnas, bet tikai gājējus, apstiprināja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Pašlaik neesot sīkākas informācijas par bojājumiem. "Tos konstatējot, ar nomnieku - Cēsu novada pašvaldību - runāsim par kavēkļu novēršanu," skaidroja Reinika.

TVNET jau vēstīja, ka no šā gada 3.janvāra pārceltuve strādā tikai "gājēju režīmā".

Gaujas ūdeņi un ledus regulāri bojā pārceltuvi. Piemēram, 2021.gada februāra beigās milzīgs ledus krāvums Gaujā sasniedza Līgatnes pārceltuvi, norāva to un aiznesa aptuveni 50 metrus tālāk.

Tolaik ledus krāvumi pavasara palos Līgatnes pārceltuvei nodarīja zaudējumus 13 142 eiro vērtībā. Pēc remonta darbu pilnā apjomā tā atsāka tikai 2021.gada vasaras sākumā.

Kā liecina informācija pašvaldības mājaslapā, prāmis pār Gauju Līgatnē ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā. Prāmi veido divas kopā sastiprinātas laivas, uz kurām ir dēļu klājs. Pāri upei nostieptā trose neļauj prāmi aiznest pa straumi uz leju, bet no krasta uz krastu to pārvieto straumes spēks.

Savā laikā Līgatnē pār Gauju ir bijuši trīs tilti. Līgatnes pārceltuvi pēc Otrā pasaules kara, kad tiltus iznīcināja, ierīkoja Līgatnes papīrfabrika, lai fabrikas strādnieki tiktu uz darbu no Pārgaujas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu