Ap 5000 “Vagner” kaujinieku izdevies nokļūt uz brīvām kājām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Militārā algotņu grupējuma “Vagner” dibinātājs, par Putina pavāru dēvētais Jevgēņijs Prigožins apgalvo, ka pēc [sešu mēnešu] līguma termiņa beigām viņa uzņēmumu pametuši jau vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku, kas atbrīvoti, saņemot apžēlošanu. Runa ir par Krievijas cietumos iepriekš ieslodzītajiem, kas pieteikušies karot Krievijas okupācijas spēku rindās Ukrainā un šādā veidā guvuši iespēju pamest ieslodzījuma vietu pirms izciestā soda termiņa beigām.

Jevgēņijs Prigožins arī apgalvo, ka mēneša laikā otru noziegumu izdarījis 0,31 procents no viņiem, tas ir, vairāk nekā 15 cilvēki. Pēc Prigožina teiktā, tas ir ievērojami zemāks recidīva rādītājs nekā vidēji krievu ieslodzīto vidū.

“Varu teikt ar pārliecību: mēs esam samazinājuši noziedzību Krievijā 10 reizes, un bijušos ieslodzītos esam audzinājuši labāk nekā pionierus un oktobrēnus padomju laikos,” sacīja algotņu grupas vadītājs.

Sākot ar pagājušā gada rudeni, Prigožins vervēja ieslodzītos Krievijas ieslodzījuma vietās, lai nosūtītu viņus karot uz Ukrainas karstākajiem punktiem, solot dāsnu atlīdzību un apžēlošanu pēc pusgada frontē.

Rezultātā ieslodzītie, bieži vien bez apmācības un slikti bruņoti, tika izmantoti, lai uzbruktu Ukrainas Bruņoto spēku nocietinātajām pozīcijām, ko sauca par “gaļas uzbrukumiem”. Pēc militāro ekspertu domām, karā nogalināto Krievijas notiesāto skaits mērāms desmitos tūkstošu.

Pēdējo divu nedēļu laikā vien raidsabiedrībai BBC kļuvis zināms par vairāk nekā 400 ieslodzīto nāvi. Spriežot pēc nekrologiem, lielākā daļa no viņiem bija piedalījušies kaujās pie Bahmutas. Kopumā BBC izdevies konkrēti noskaidrot 2092 Krievijas kolonijās ieslodzīto vārdus, kuri gājuši bojā karadarbības laikā Ukrainā. Reālais skaitlis ir daudz lielāks. Pēc ukraiņu aplēsēm, bojā gājuši 78-80% “vāgneriešu”, kas grupējumā iesaistīti kā bijušie ieslodzītie.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu