"Pink Floyd" dokumentālā īsfilmā stāsta par leģendārā albuma "The Dark Side of The Moon" tapšanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Gatavojoties sava slavenākā albuma “The Dark Side of The Moon” 50 gadu jubilejai, kura tiks atzīmēta 5. novembrī, britu grupa “Pink Floyd” sagatavojusi dokumentālu īsfilmu par albuma tapšanu un aicina iesaistīties animācijas video konkursā. Pavisam nesen pabeigts arī jauns albuma māsterējums, ar kuru apvienība dalījusies savā oficiālajā profilā platformā "YouTube". 

Albums tika ieskaņots garās un sarežģītās sesijās ar ilgstošiem pārtraukumiem; nozīmīga loma šajā procesā bija skaņu inženierim Alanam Pārsonsam (Alan Parsons). Darbu Londonas studijā “Abbey Road” grupa sāka 1972. gada janvārī un noslēdza nākamā gada janvārī. Starplaikā apvienība ne tikai ieskaņoja leģendāro albumu, bet arī sacerēja un ierakstīja albumu “Obscured by Clouds” ar mūziku filmai “Ieleja” (La Vallée, režisors Barbē Šrēders/Barbet Schroeder), pabeidza koncertfilmu “Live at Pompeii” (režisors Edrians Meibens/Adrian Maben) un nospēlēja gandrīz 100 koncertus Lielbritānijā un citās Eiropas valstīs, kā arī Japānā un Ziemeļamerikā. Jau 1972. gada februārī koncertos grupa spēlēja visus topošā albuma skaņdarbus, atskaitot fināldziesmu “Eclipse”, kas sacerēta nedaudz vēlāk.

Albums ir ievērojams ar vienu no slavenākajiem vāka noformējumiem rokmūzikas vēsturē. Tāpat kā vairumu pārējo “Pink Floyd” skaņuplašu noformējumu, to veidojusi dizaina kompānija “Hipgnosis” un tās mākslinieks Džordžs Hārdijs (George Hardie). Noformējums ievērojams arī ar faktu, ka tajā nav iekļauts grupas nosaukums. Sadarbībā ar “Hipgnosis” grupa šobrīd organizē animācijas konkurss, kurā aicināti piedalīties animatori no visas pasaules, iesūtot savas impresijas par albumā dzirdamajām dziesmām. Pieteikumi tiek gaidīti līdz šīgada 30. novembrim, un plašāka informācija par konkursu atrodama apvienības tīmekļa vietnē.

1973. gada pavasarī “The Dark Side of The Moon” kļuva par “Pink Floyd” pirmo albumu, kas sasniedzis “Billboard” topa virsotni, turklāt “Billboard 200” tabulā tas ar nelieliem pārtraukumiem uzturējās gandrīz divas nākamās desmitgades, un arī pēc tam tajā vairākkārt atgriezies. No iznākšanas brīža līdz 2022. gada februārim tas pieminētajā tabulā ierindojās 962 nedēļas – ilgāk nekā jebkurš cits ieraksts.

2020. gadā albums ierindots žurnāla “Rolling Stone” 500 visu laiku ievērojamāko albumu saraksta 55. vietā, 2012. gadā kā kulturāli, vēsturiski un estētiski nozīmīgs darbs tas iekļauts ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā ierakstu reģistrā (National Recording Registry).

Diemžēl grupai daudzus gadus pāri slīd nesaskaņu ēna – tās līderis Rodžers Voterss apvienību atstāja 1985. gadā, un kopš tā laika “Pink Floyd” kopīgi muzicējuši tikai vienreiz, 2005. gadā, labdarības rokmaratonā “Live 8” Londonā. 2011. gadā Londonas O2 arēnā grupas dalībnieki Voterss, Deivids Gilmors un Niks Meisons ekspromta kārtā uz skatuves muzicēja jau bez taustiņinstrumentālista Rika Raita. Viņš devās mūžībā 2008. gadā, pēc neilgas cīņas ar vēzi.

No kreisās: Deivids Gilmors, Rodžers Voterss, Niks Meisons, Riks Raits
No kreisās: Deivids Gilmors, Rodžers Voterss, Niks Meisons, Riks Raits Foto: SCANPIX

Rodžera Votersa vārds nesen izsauca neizpratnes pilnu reakciju no grupas cienītāju vidus, kad viņš pēc Krievijas uzaicinājuma februāra sākumā attālināti uzstājās ar runu ANO Drošības padomes sesijā par karu Ukrainā. 78 gadus vecais Voterss kopš Krievijas 2022.gada 24. februāra iebrukuma Ukrainā nācis klajā ar izteikumiem, kas atbalsta Krievijas pozīciju. Piemēram, pagājušā gada augustā viņš apsūdzēja ASV prezidentu Džo Baidenu "kara kurināšanā" un nodēvēja Baidenu par "kara noziedznieku", kā arī pēla NATO par "spiešanos līdz Krievijas robežai".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu