Nav pieļaujama mediju ierobežošana ar režīmiem līdzīgu likumdošanu, norāda Kariņš (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Premjers Krišjānis Kariņš
Premjers Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Latvijā nav pieļaujama mediju ierobežošana ar režīmiem līdzīgu likumdošanu, uzskata Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Tā politiķis atbildēja uz jautājumu par nostāju attiecībā uz Nacionālās apvienības (NA) deputāta iesniegto priekšlikumu, kas varētu būt aizgūts no Krievijas Putina un Ungārijas Viktora Orbāna režīmiem, par ierobežojumiem nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ieņemt amatu sabiedriskajā medijā.

"Mūsu valstī nav nekādas vietas un nebūtu pieļaujams tas, ka mēs cenšamies ierobežot mūsu mediju darbību ar likumdošanu, kas, šķiet, ir guvusi iedvesmu no austrumiem," savā atbildē atzīmēja Kariņš.

Politiķis uzsvēra, ka Latvija paliks un turpinās attīstīties kā rietumu demokrātija.

Premjers vienlaikus norādīja, ka nevēlas komentēt konkrētu deputātu priekšlikumus. Pirms tiek skatīti likumprojektam uz otro lasījumu iesniegtie priekšlikumi, ir jāvienojas par mediju politikas pamatnostādnēm, atzīmēja premjers.

Kariņš tāpat akcentēja, ka svarīgi nodrošināt, lai mediji ir redakcionāli neatkarīgi - tas ir jānostiprina arī mediju pamatnostādnēs, kuras nākotnē paredzēts skatīt valdībā.

"Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsvēra, ka AS šodien iekšēji sprieda par to, lai nodrošinātu sabiedriskā medija kvalitatīvu apvienošanās procesu.

AS nav analizējis koalīcijas partneru deputātu priekšlikumus, taču pats Tavars neredz problēmu, ka sabiedriskā medijā strādā darbinieki, kuri ir strādājuši tādās organizācijās, kas nav Latvijai nedraudzīgas.

Politiķis akcentēja, ka nevar šķirot cilvēkus, kuri likumīgi strādājuši kādās darba vietās un aizstāvējuši savas vērtības.

Savukārt cilvēks, kurš strādājis Latvijai nedraudzīgā organizācijā un par kuru savas bažas precīzā atzinumā konstatējušas valsts drošības iestādes, nevarētu ieņemt amatu nedz sabiedriskajos medijos, nedz valsts pārvaldē. Reizē jāvērtē konkrēti gadījumi un stipri apšaubāms, ka tos visus var aprakstīt likumā, atzīmēja AS frakcijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka NA deputāts Aleksandrs Kiršteins iesniedzis priekšlikumu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma grozījumiem otrajā lasījumā, kas paredz sabiedriskajā medijā aizliegt kandidēt uz amatiem tiem, kas strādājuši ārvalstu finansētās nevalstiskās organizācijās.

Kā ziņots, koalīcija vienojusies noņemt steidzamību sabiedrisko mediju likuma grozījumiem, kas paredz sabiedrisko mediju apvienošanu, pirmdien preses konferencē norādīja valdību veidojošo partiju politiķi.

Līdz ar to paredzēts, ka vēl notiks plašāka diskusija par ar likumprojektu saistītajiem jautājumiem, norādīja Ministru prezidents Kariņš, "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars un NA pārstāvis, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu