Grupu mājās patstāvīgi dzīvot jāsāk 700 cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdz šā gada nogalei 700 cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem būtu jāsāk patstāvīga dzīve ārpus ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, kā to paredz pirms septiņiem gadiem sāktais deinstitucionalizācijas process, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.

Šogad noslēgsies Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētais projekts ar mērķi attīstīt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus pašvaldībās, ko īsteno Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Latvijas plānošanas reģioniem un pašvaldībām kopš 2015. gada.

Tāpēc Tiesībsarga biroja pārstāvji 2022. gada otrajā pusē apsekoja septiņas jaunizveidotās grupu mājas. Kā labos piemērus varot minēt Saldus un Aizkraukles grupu mājas.

Tomēr pārbaudes vizītēs redzēti arī ne tik veiksmīgi risinājumi. Tiesībsarga biroja pārstāvis gan atturējās nosaukt konkrētus piemērus, norādot, ka nianses pārrunātas ar pašvaldību un ministrijas pārstāvjiem.

Pēc LM datiem, 2021. gadā sociālās aprūpes centros dzīvoja vairāk nekā 4500 cilvēku, kuriem ar lielāku vai mazāku atbalstu būtu tiesības dzīvot sabiedrībā. Daļa no šiem cilvēkiem jau ir sākusi dzīvot ārpus institūcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu